Babyonline.pl
 
 
  • Dla kogo
  • Pora dnia
  • Rodzaj potrawy
  • Składnik
  • Rodzaj diety
  • Poziom trudności
  • Czas przygotowania
Rozwiń menu

Risotto z warzywami

Dla dziecka od 12. miesiąca życia

do 50 min.
średni
Oceń :
(5)
separator
przepisy
fot. Łukasz Zandecki

Risotto z warzywami - składniki

  • kilka plasterków cukinii,
  • nieduży kawałek marchewki,
  • kilka różyczek brokułu,
  • 1/4 szklanki ryżu,
  • łyżeczka oliwy,
  • łyżka drobno posiekanego koperku.

Risotto z warzywami - sposób przygotowania

Warzywa umyj, obierz. Marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach, a cukinię pokrój w kostkę. Razem z różyczkami brokułu zalej niedużą ilością wrzątku (tylko tyle, żeby przykryło warzywa) i gotuj 5 minut. Odcedź. Wywar warzywny zachowaj i ugotuj w nim ryż na miękko – nie może być sypki (wywaru powinno być objętościowo ponad dwa razy więcej niż ryżu: 1/4 szklanki ryżu i 2/3 szklanki wywaru). Jeśli jest go za mało – dodaj wody. Do miękkiego ryżu dodaj ugotowane warzywa i łyżeczkę oliwy. Podduś chwilę. Część risotta
możesz zmiksować, ale powinny w nim być grudki. Podawaj w miseczce, posypane posiekaną zieleniną. Danie możesz ewentualnie posypać ugotowanym posiekanym mięsem, np. z królika, indyka.


źródło: "Twoje Dziecko"
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (1)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?