Babyonline.pl
 
 
Rozwiń menu

Roślinna rewolucja na talerzach maluchów!

| 28.11.2013, aktualizacja: 28.11.2013 | 0
separator
Wyślij e-mailem
separator
Oceń :
(1)
zdrowy maluch
Wiosną bieżącego roku Ministerstwo Zdrowia i Instytut Żywności i Żywienia wydały opinię na temat pozytywnego wpływu diety wegetariańskiej na zdrowie dzieci na każdym etapie ich rozwoju.

W konsekwencji tej decyzji powstał „Zdrowy maluch to pierwsze kompendium, które pomoże wszystkim rodzicom dzieci w wieku od 6 miesięcy do 3 lat odpowiednio skomponować jadłospis oparty na produktach roślinnych i nabiale.

Wszyscy rodzice troszczą się o zdrowie swoich dzieci, między innymi odpowiednio je odżywiając i dostarczając im składników pokarmowych niezbędnych do prawidłowego wzrostu i rozwoju. Zdrowy maluch to poradnik, dzięki któremu skomponowanie diety odpowiedniej dla małego dziecka lub jej smaczne wzbogacenie o bardzo zdrowe produkty, jak warzywa i owoce, stanie się łatwe i przyjemne. Z tej książki rodzice dowiedzą się także, co można przygotowywać dzieciom i od kiedy bezpiecznie podawać surowe owoce i warzywa.

W pierwszej części książki autorki opisują produkty, które można wprowadzić do diety dziecka w wieku od 6 miesięcy do 3 lat. Drugą część stanowią jadłospisy wraz z przepisami dostosowanymi do wieku dziecka. Całość uzupełniają fotografie przedstawiające gotowe potrawy, które przekonują nie tylko o walorach zdrowotnych, ale także estetycznych proponowanych potraw.

Zdrowy maluch zyskał uznanie wśród dietetyków. Dr n. med. Aneta Czerwonogrodzka-Senczyna z Zakładu Żywienia Człowieka (Warszawski Uniwersytet Medyczny) napisała: (…) to apetyczny i praktyczny poradnik dla wszystkich osób, dla których prawidłowy rozwój dzieci jest ważny, a więc także dla lekarzy pediatrów i dietetyków. To niezwykle inspirująca książka, a jednocześnie w stu procentach poparta naukowo lektura obowiązkowa dla każdego rodzica, dla którego zdrowie dziecka jest najważniejsze.

O autorach:

Magdalena Sikoń –twórca i redaktor naczelna portalu „Wegemaluch.pl”. Jest autorką wielu artykułów promujących wegetarianizm i aktywność ruchową. W 2012 roku przygotowała i opublikowała petycję w sprawie możliwości wyboru diety wegetariańskiej przez rodziców dzieci uczęszczających do publicznych placówek oświatowych. Dzięki jej staraniom Ministerstwo Zdrowia oraz Instytut Żywności i Żywienia uznały dietę wegetariańska za odpowiedni sposób żywienia dzieci na każdym etapie ich życia i rozwoju. Jest wegetarianką od ponad 10 lat. Uwielbia gotować i wymyślać nowe potrawy.

Monika Skowron – dietetyk i zootechnik, a na co dzień mama wegemalucha. Jest wegetarianką od ponad 17 lat, a także promotorką zdrowego i aktywnego trybu życia oraz miłośniczka kultury, medycyny Dalekiego Wschodu i Ajurwedy. Z pasją poszerza wiedzę w zakresie wpływu diety roślinnej na zdrowie człowieka, a w wolnych chwilach chętnie biega na długich dystansach.

Nad powstawaniem Zdrowego malucha czuwał także prof. dr hab. n. med. Janusz Książyk – kierownik Kliniki Pediatrii i Żywienia Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie.

 

Książka została doceniona przez znane mamy:

Taka książka powinna pojawić się na polskim rynku już dawno... W końcu zagubieni rodzice przerażeni myślą o gotowaniu dla swoich dzieci znajdą w jednym miejscu wiedzę dotyczącą prawidłowego żywienia maluchów.

Monika Mrozowska
gotująca aktorka, wege mama dwóch córeczek

(...)tajemnica zdrowego odżywiania zależy od właściwego zbilansowania diety. Aby ją odkryć, przeczytaj tę książkę!

Sylwia Chutnik
prezeska Fundacji MaMa

Zdrowy maluch to apetyczny i praktyczny poradnik dla wszystkich osób, dla których prawidłowy rozwój dzieci jest ważny, a więc także dla lekarzy pediatrów i dietetyków.

dr n. med. Aneta Czerwonogrodzka-Senczyna
Warszawski Uniwersytet Medyczny
Zakład Żywienia Człowieka

Mam nadzieję, że dzięki temu poradnikowi popularne powiedzonko „dobrze pojeść” nabierze nareszcie zdrowego znaczenia...

Iza Sowa, pisarka

W Zdrowym maluchu dwie wspaniałe mamy dzielą się swoim doświadczeniem, wiedzą i pasją. To świetna książka pełna inspiracji i praktycznych porad. Warto ją mieć zawsze pod ręką.

Agnieszka Maciąg, mama Helenki i Michała

(...)autorki z taką radością dzielą się swoją wiedzą ze wszystkimi rodzicami.

Paulina Przybysz

Pani Magdalena Sikoń jest wegetariańską supermamą. Nie znam nikogo innego w naszym kraju, kto z takim entuzjazmem i skutecznością działałby na rzecz szerzenia wiedzy na temat stosowania diet wegetariańskich u dzieci.
 

Małgorzata Desmond, Specjalista Medycyny Żywienia, Dietetyk, założycielka Fundacji Wiemy, Co Jemy, współzałożycielka Centrum Medycyny Żywienia i Stylu Życia w Centrum Medycznym Gamma

Patroni honorowi:

 


 

 

 

Więcej informacji:

Katarzyna Rabiega

marketing@galaktyka.com.pl

tel. 609-139-803

 

 

 

separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?