Babyonline.pl
 
 
  • Dla kogo
  • Pora dnia
  • Rodzaj potrawy
  • Składnik
  • Rodzaj diety
  • Poziom trudności
  • Czas przygotowania
Rozwiń menu

Rosół drobiowy na przeziębienie

Dla dziecka od 10. miesiąca życia

do 30 min.
łatwy
Oceń :
(7)
separator
kuchnia, zupa, rosół, talerz, łyżka

Rosół drobiowy na przeziębienie - składniki

Na rosół:
  • średnia marchew
  • mała pietruszka
  • biała część pora
  • udko z kurczaka
  • kawałek selera
  • cebulka
  • natka posiekanej pietruszki
  • szklanka wody
Na kluseczki:
  • żółtko jaja
  • łyżeczka mąki pszennej
  • łyżeczka wody
Uwaga! Jeśli gotujesz rosół dla starszego dziecka (powyżej roku) możesz dodać ząbek czosnku.

Rosół drobiowy na przeziębienie - sposób przygotowania

  1. Z mięsa zdejmij skórę, ugotuj w wodzie, zdejmując szumowiny.
  2. Warzywa obierz, pokrój w drobną kostkę, dodaj do mięsa. Gotuj do miękkości na małym ogniu.
  3. Z żółtka, mąki oraz łyżeczki wody wyrób widelcem lane ciasto.
  4. Rosół doprowadź do wrzenia i wlej do niego cienkim strumieniem ciasto.
  5. Gotuj jeszcze chwilę. Kluseczki powinny być miękkie i bardzo drobne.
  6. Porcję rosołu wlej na talerzyk i posyp zieloną natką pietruszki.

Zobacz też: Przepisy na zupki dla niemowląt

Rosół drobiowy na przeziębienie - dodatkowe informacje

- liczba porcji: 2

separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (1)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?