Babyonline.pl
 
 
  • Dla kogo
  • Pora dnia
  • Rodzaj potrawy
  • Składnik
  • Rodzaj diety
  • Poziom trudności
  • Czas przygotowania
Rozwiń menu

Rosół z lanymi kluseczkami

Dla dziecka od 11. miesiąca życia

do 60 min.
średni
Oceń :
(3)
separator
rosół, rosół z makaronem, zupa, rosołek
fot. cook_inspire - Fotolia.com

Rosół z lanymi kluseczkami - składniki

  • średnia marchewka
  • kawałek pietruszki
  • pół łyżki mrożonego groszku
  • biała część pora
  • 50 g mięsa z kurczaka
  • szklanka wody
  • żółtko jaja
  • łyżeczka mąki pszennej

Rosół z lanymi kluseczkami - sposób przygotowania

Warzywa umyj, obierz, pokrój w kostkę. Mięso podziel na dwie części i razem z jarzynami włóż do wrzątku. Kiedy warzywa będą miękkie, wyjmij pora, a marchewkę, pietruszkę oraz mięso pokrój na dość drobne kawałeczki. Z powrotem włóż je do wywaru. Z żółtka, mąki oraz łyżeczki wody wyrób widelcem lane ciasto. Rosół ponownie doprowadź do stanu wrzenia i wlej do niego cieniutkim strumieniem ciasto. Gotuj jeszcze chwilę. Kluseczki powinny być miękkie i bardzo drobne.

Nasza rada: Rosół możesz gotować razem z małym pęczkiem zielonej pietruszki - będzie miał wyjątkowy smak. Natkę wyjmij jednak potem z wywaru, nie miksuj razem z pozostałymi warzywami.


źródło: edipresse
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?