Babyonline.pl
 
 
Rozwiń menu

Pora na jajko - kiedy podać je dziecku? Nowe zasady na 2017

| aktualizacja: 03.02.2017 | 0

Kolejnym produktem, który warto wprowadzić do diety niemowlaka – po warzywach, owocach, mięsie i produktach zbożowych – są jajka. To bardzo cenne źródło żelaza. Wyjaśniamy, jak to zrobić zgodnie z najnowszymi zaleceniami specjalistów.

separator
Wyślij e-mailem
separator
Oceń :
(7)
Jajko dla niemowlaka
fot. Fotolia
Nie ma wątpliwości, że jajka powinny jeść już niemowlęta. To prawda, że żółtko jaja zawiera cholesterol, ale w przypadku zdrowych dzieci nie ma żadnych przeciwwskazań do ich podawania. Warto pamiętać, że cholesterol, który jest obecny w żółtku jajka, pełni ważną rolę w organizmie, np. jest potrzebny do syntezy niektórych hormonów.

Co wartościowego jest w jajkach?

Żółtko jajka to dla niemowlęcia bardzo cenne źródło żelaza. Jajka zawierają też najwyższej jakości białko. Obfitują w witaminy A, D i z grupy B (B2). Dostarczają również pewnych ilości siarki, potasu, fosforu, magnezu, chloru i miedzi. Żółtko to bogate źródło cynku i lecytyny. Jedna trzecia jego masy to tłuszcz – przeważają w nim jednak dobre jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Takie tłuszcze zawiera także pokarm kobiecy, a są one niezbędne do rozwoju układu nerwowego niemowląt. 

Zobacz też: Kaszki? To nie jest najlepszy sposób na rozszerzanie diety niemowlaka 

Od kiedy dzieci mogą jeść jajka?

Jeśli karmisz dziecko piersią do końca szóstego miesiąca życia, wprowadź jajka w siódmym miesiącu. Jednak rozszerzanie diety możesz rozpocząć już w piątym miesiącu – to zależy od zdrowia dziecka i twojej decyzji. Od początku możesz podawać całe jajko lub zacząć tylko od samego żółtka. Podając jajko dziecku pierwszy raz, obserwuj, jak na nie reaguje. 

Jak podawać jajka niemowlętom?

Jajka możesz podawać dziecku 3–4 razy w tygodniu. Początkowo mogą być dodatkiem do zupki jarzynowej, potem możesz z nich przyrządzać inne dania. Najzdrowsze, bo najlepiej strawne, są jajka na miękko lub jajecznica na parze. Smażone na tłuszczu dania z jajek podawaj dopiero po trzecim roku życia, ale jeśli przyrządzisz je na parze, nadadzą się też dla młodszego malucha. Dzieciom nie wolno podawać surowych jajek (np. w postaci kogla-mogla).

Jakie jajka są najlepsze?

Warto wybierać jajka z ferm kontrolowanych weterynaryjnie, ze stemplem „1” (z wolnego wybiegu) lub „0” (ekologiczne). Choć nie dowiedziono, że jajka ekologiczne są bardziej wartościowe niż z innych rodzajów hodowli, to na pewno mają twardszą skorupkę. Warto sprawdzać świeżość jajek (gdy wrzucone do zimnej wody toną, są świeże). Powinny mieć czystą skorupkę – to znak, że kury na fermie są zadbane. Nie kupuj jaj z pękniętą skorupką, bo przez nią do wnętrza mogą się dostać bakterie.

Czy wywołują alergię?

Przyczyną alergii są białka, które znajdują się głównie w białku jajka, ale żółtko też je zawiera, dlatego z diety alergika (po diagnozie lekarskiej!) trzeba wyeliminować całe jajko. Zdarza się, że w wyniku reakcji krzyżowej dzieci z alergią na białko kurze nie mogą też jeść mięsa z kurczaka. Alergizować mogą i inne jajka, np. gęsie, kacze, które mają podobny skład białka jak kurze. Niektóre dzieci dobrze tolerują jajka przepiórcze, choć nie jest to regułą.

Konsultacja: dr inż. Anna Harton, dietetyk, pracuje w Zakładzie Dietetyki Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW w Warszawie

Zobacz też: Rozszerzanie diety po nowemu - w jakiej kolejności podawać nowości
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?