Babyonline.pl
 
 
Rozwiń menu

Po co rozszerzać dietę niemowlakowi? Nowe zalecenia 2016

| 22.07.2016, aktualizacja: 08.11.2016 | 1

Wiadomo – w pewnym momencie trzeba zacząć podawać maluchowi coś więcej niż mleko. Ale czy wiesz, po co w zasadzie się to robi? Sprawdź! Dzięki temu łatwiej będzie ci pokonywać trudności, bo przyzwyczajanie dziecka do nowości to nie kaszka z mleczkiem.

separator
Wyślij e-mailem
separator
Oceń :
(1)
Rozszerzanie diety
fot. Fotolia

Po kilku miesiącach karmienia tylko mlekiem, zwykle dość burzliwych, bo razem z dzieckiem uczycie się siebie nawzajem, nadchodzi kolejny ważny etap. To wprowadzanie do jego diety nowych produktów, które dietetycy nazywają pokarmami uzupełniającymi. Jednak co najmniej do końca pierwszego roku życia mleko nadal będzie podstawą diety niemowlaka. Podawanie nowości nie tylko w tobie może budzić obawy – choć cieszysz się, że maluch ich spróbuje, to może się okazać, że niełatwo będzie mu się przyzwyczaić nie tylko do nowych smaków, ale i do sposobu karmienia. 

Dlaczego trzeba rozszerzać dziecku dietę?

To konieczne, bo zapotrzebowanie na energię i składniki odżywcze (w tym witaminy i składniki mineralne, np. żelazo) u półrocznego dziecka wzrasta i podawanie samego mleka nie jest w stanie go zaspokoić. Poza tym przewód pokarmowy malucha dojrzewa, więc może już trawić i wchłaniać produkty inne niż mleko. Próbowanie nowych pokarmów to dla dziecka także zdobywanie doświadczeń. W pierwszym roku życia powinno spróbować tak wielu potraw i smaków, jak to możliwe, bo właśnie wtedy kształtują się jego  preferencje smakowe, co w przyszłości przełoży się na nawyki żywieniowe.

Zobacz też: Jak rozszerzać dietę niemowlęcia zgodnie z nowymi zasadami?

Kiedy zacząć podawać nowe produkty?

Warto dążyć, by karmić wyłącznie piersią przez sześć miesięcy (minimalnie przez cztery). Początek rozszerzania diety powinien nastąpić między 17. a 26. tygodniem życia (po 4–6. miesiącu). Ten moment jest uzależniony m.in. od stanu zdrowia dziecka, np. jeśli lekarz zdiagnozuje u malucha niedobór żelaza, wskazane jest wcześniejsze rozszerzanie diety, w której znajdą się produkty będące jego źródłem. Po szóstym miesiącu należy zmieniać konsystencję dań: początkowo gładkie purée, potem z grudkami, następnie produkty posiekane i rozdrobnione podawane do rączki do samodzielnego jedzenia. W tym czasie dziecko uczy się żuć i gryźć. Rozszerzanie diety trwa jednak całe drugie półrocze życia oraz po pierwszych urodzinach, gdy podajesz dziecku produkty, których wcześniej nie jadło.

W jakiej kolejności podawać nowości?

Kolejność jest dość dowolna, ale obowiązują jednak pewne zasady. Ważne, by podawać dziecku nowe produkty osobno, w małych ilościach, co kilka dni.

  • Rozszerzanie diety warto zacząć od warzyw,  np. dyni, marchewki, albo od ziemniaka. Potem stopniowo w kilkudniowych odstępach wprowadza się inne warzywa. Powinny być to właśnie warzywa, bo ze względu na ich wyrazisty smak i aromat dzieci akceptują je trudniej niż owoce. 
  • Następnie można wprowadzić owoce, np. jabłko. Kolejne owoce to morele, brzoskwinie, banany, gruszki, truskawki, najpierw w postaci musu, potem rozdrobnione, a następnie w cząstkach do samodzielnego jedzenia.
  • Do diety dziecka trzeba też wprowadzić mięso. Powinno być chude, np. cielęcina, kurczak, królik, a także jajko. Dziecko powinno też zacząć jeść ryby (od siódmego miesiąca).  
  • Kolejnym nowym produktem są dla dziecka produkty mleczne. Czyli np. jogurt naturalny, twarożek bez dodatku cukru i soli. Dania na bazie mleka krowiego dziecko będzie mogło jeść, gdy skończy 11–12 miesięcy.
  • Produkty zbożowe, także glutenowe, można podawać dziecku już po czwartym miesiącu życia. I jest na to czas do 12. miesiąca. Nie trzeba już podawać glutenu pod osłoną mleka mamy – to najnowsza zmiana w zaleceniach. 

Ile dziecko powinno zjadać?

Na początku dziecko je niewiele – 3–4 łyżeczki. Jeśli dobrze toleruje nowości, można stopniowo zwiększać ich ilość, aż maluch będzie zjadał miseczkę: początkowo 150–180 ml, później 190–220 ml – to ilości orientacyjne. Bo choć to rodzic decyduje, co i kiedy poda dziecku, to ono decyduje, czy i ile zje.

Zobacz też: Przepisy na deserki dla niemowlaka - do druku

Jakich zasad trzymać się, rozszerzając dietę?

  1. Nowe produkty wprowadzaj pojedynczo. Dzięki temu możesz obserwować, czy dziecko dobrze na nie reaguje. 
  2. Nowości podawaj w ciągu dnia. Najlepiej przed południem, gdy dziecko jest wypoczęte. 
  3. Nie używaj cukru ani soli. To przyprawy niezalecane w diecie niemowląt i małych dzieci.  
  4. Zawsze podawaj świeże i dobrej jakości jedzenie. Przewód pokarmowy niemowlęcia jest niedojrzały, a przez to bardzo wrażliwy. 
  5. Nie zmuszaj do jedzenia. Jeśli dziecko stanowczo odmawia jedzenia nowości, spokojnie zaczekaj, aż będzie na to gotowe. Niektóre potrawy trzeba maluchowi podać nawet kilkanaście razy, by je zaakceptował.


Konsultacja: dr inż. Anna Harton, dietetyk, pracuje w Zakładzie Dietetyki Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW w Warszawie

Zobacz też:

 

separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (1)
avatar

xyz
xyz | 2016-11-24 15:29 Zgłoś komentarzZgłoś komentarz do moderacji

Szkoda, że pani dietetyk się nie do kształciła x zaleceń WHO, wyłączne karmienie piersią przez sześć pierwszych miesięcy.

Odpowiedz
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?