Babyonline.pl
 
 
  • Dla kogo
  • Pora dnia
  • Rodzaj potrawy
  • Składnik
  • Rodzaj diety
  • Poziom trudności
  • Czas przygotowania
Rozwiń menu

Ryż z warzywami

Dla dziecka od 2. roku życia

do 40 min.
łatwy
Oceń :
(0)
separator
ryż, warzywa, potrawa, jedzenie, kuchnia
fot. Fotolia

Ryż z warzywami - składniki

  • 250 g ryżu,
  • 1 mała puszka zielonego groszku,
  • 1/4 kg zielonej fasolki,
  • 1 duża marchew,
  • pęczek dymki,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 4 łyżki oliwy,
  • sól,
  • szafran,
  • 3/4 kg warzyw na wywar,
  • przyprawy ziołowe (bazylia, pietruszka, natka pietruszki).

Ryż z warzywami - sposób przygotowania

Umyj włoszczyznę, obierz, pokrój w kostkę i ugotuj rosół. Pod koniec gotowania dodaj posiekane zioła. Odcedź warzywa. W przygotowanym wywarze ugotuj ryż. Obsmaż na oliwie drobno pokrojone małe cebulki, czosnek i marchewkę. Dodaj groszek, pokrojoną zieloną fasolkę. Duś przez kilka minut. Dodaj ryż, a następnie wlej część wywaru. Dodaj szczyptę soli, kilka łyżek szafranu. Tak przygotowany ryż z warzywami wspaniale smakuje z filetem z ryby lub pulpecikami z cielęciny.
Nasz sposób
Po ugotowaniu zostaw ryż pod przykryciem na 10 minut. Zmięknie i będzie smaczniejszy, ponieważ przejdzie smakiem warzyw oraz przypraw.

Ryż z warzywami - dodatkowe informacje

- Przepis dla wegetarianina

- Danie dietetyczne

separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (1)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?