Babyonline.pl
 
 
  • Dla kogo
  • Pora dnia
  • Rodzaj potrawy
  • Składnik
  • Rodzaj diety
  • Poziom trudności
  • Czas przygotowania
Rozwiń menu

Ryżowy suflet z brokułem

Dla dziecka od 12. miesiąca życia

do 90 min.
średni
Oceń :
(0)
separator

Ryżowy suflet z brokułem - składniki

  • 350–400 g brokułów
  • 3 torebki ryżu długoziarnistego
  • szklanka wywaru warzywnego
  • por
  • po pół pęczka pietruszki i szczypiorku
  • 3 jajka kurze (lub 9 przepiórczych)
  • sól, biały pieprz
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Ryżowy suflet z brokułem - sposób przygotowania

Ryż ugotuj i odsącz. Brokuły podziel na różyczki. Gotuj w wywarze warzywnym, aż będą miękkie (ok. 20 minut). Jeszcze ciepłe przepuść przez praskę i ostudź. Pora, natkę i szczypiorek umyj i drobno posiekaj. Oddziel białka od żółtek. Wymieszaj żółtka, pora, pietruszkę i szczypiorek z ryżem oraz brokułami. Z białek i odrobiny soli ubij sztywną pianę. Wymieszaj ją z masą warzywną, a potem dopraw przyprawami. Natłuść formy sufletowe i napełnij je przygotowaną masą. Wierzch skrop oliwą z oliwek. Naczynia umieść w zimnym piekarniku i piecz ok. 45 minut w 180°C do momentu, gdy danie ładnie się zarumieni.

źródło: "Twoje Dziecko"
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?