Babyonline.pl
 
 
Gry
Rozwiń menu

10 rodzajów pysznych sałat

| aktualizacja: 29.11.2016 | 0

Wiadomo, sałata jest zdrowa. Koniecznie sprawdź dlaczego! I kilkuletnie dzieci, i przyszłe mamy powinny ją jeść. W sałatach można wybierać - smakują tak różnie, że każdy znajdzie coś dla siebie.

separator
Wyślij e-mailem
separator
Oceń :
(0)
edipresse.salata kedzierzawa (05).jpg
fot. Edipresse

Dzieci powinny jeść sałatę, bo zawiera sporo witamin z grupy B (B1, B2, B6) oraz C. Przyszłe mamy – bo jest bogata w karoten, potas, wapń, żelazo, jod, które są niezbędne do dobrego rozwoju maleństwa, i kwas foliowy ważny dla jego systemu nerwowego.

Dzieci mogą jeść sałatę już w drugim roku życia, na początek w niewielkich ilościach. Najlepiej z dodatkiem oliwy, bo sałatowe witaminy są rozpuszczalne w tłuszczach. Sałatę rwie się palcami i łączy z sosem tuż przed podaniem. Najlepsza sałata wychodzi z mieszaniny różnych gatunków. Świeżą sałatę przechowuj w lodówce zapakowaną w folię, ale z dostępem powietrza. Delikatne odmiany – dwa do czterech dni, bardziej wytrzymałe (np. rzymską) – nawet ponad tydzień.

1. Cykoria

Ma podłużną główkę o ciasno ułożonych listkach. Najsmaczniejsze są białokremowe, zielone są gorzkie (zielenieją pod wpływem światła, dlatego cykorię trzeba chronić przed słońcem).
Smak: ostry, może być lekko gorzkawa.
Jak podawać: jako dodatek do sałatek, surówek, można zapiekać i dusić.

2. Endywia kędzierzawa

To odmiana cykorii. Ma postrzępione listki, zewnętrzne są ciemnozielone, wewnętrzne jasnożółte.
Smak: lekko gorzkawy, pikantny.
Jak podawać: w sałacie mieszanej, można ją gotować, pyszna z serami.

3. Rukola (rokietta)

Jej liście są ciemnozielone, jędrne. Można ją hodować na balkonie i w doniczce.
Smak: lekko pieprzowy.
Jak podawać: jako składnik sałat, dodaje się ją także do twarogu i jaj.

4. Roszponka

Ma drobne, zaokrąglone ciemnozielone i kruche listki. Zawiera sporo witaminy C.
Smak: delikatny, lekko orzechowy.
Jak podawać: jako składnik sałat; można ją gotować jak szpinak, a świeże liście dodawać do omletów, zup czy past.

5. Głowiasta masłowa

Ma delikatne, kruche, jasnozielone listki. Jest w Polsce do najpopularniejsza.
Smak: łagodny.
Jak podawać: do kanapek, jako składnik sałat, jako dekorację potraw.

Zobacz też: Przepis na sałatkę z zielonej sałaty

separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?