Babyonline.pl
 
 
  • Dla kogo
  • Pora dnia
  • Rodzaj potrawy
  • Składnik
  • Rodzaj diety
  • Poziom trudności
  • Czas przygotowania
Rozwiń menu

Sałatka z ciecierzycą

do 20 min.
łatwy
Oceń :
(1)
separator
sałatka z ciecierzycą
fot. Fotolia

Sałatka z ciecierzycą - składniki

  • sałata (np. mix sałat) 200g
  • cieciorka/ciecierzyca sucha 4 łyżki
  • papryka czerwona ½ szt.
  • marchew 1 duża
  • kiełki brokułu/lucerny/rzodkiewki 3 łyżki
  • pestki dyni 1 łyżka
  • natka pietruszki (posiekana) 1 łyżka
Dressing:
  • 1-2 łyżki wody
  • ½ łyżeczki miodu
  •  sok z cytryny (świeżo wyciśnięty) 2-3 łyżki
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżka oleju lnianego (tłoczony na zimno, kupiony w aptece, zużyć w ciągu 2 tyg.)

Sałatka z ciecierzycą - sposób przygotowania

Cieciorkę dzień wcześniej namaczać kilka godzin, a następnie ugotować w wodzie/na parze. Do dużej miski zetrzeć na tarce marchew, następnie wsypać mix sałat. Dosypać ugotowaną cieciorkę, pestki dyni. Dorzucić pokrojoną w kostkę paprykę, posiekaną natkę pietruszki. Wszystko dokładnie razem wymieszać.

Wykonać dressing do sałatki:
  1. W małej miseczce w 1-2 łyżkach ciepłej wody rozmieszać ½ łyżeczki miodu
  2. Dodać 2-3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  3. Dodać 1 łyżeczkę musztardy i dokładnie rozmieszać
  4. Dodać olej, wymieszać dokładnie
  5. Polać sałatę i wymieszać

Przepis opracowała Joanna Pietrzak – dietetyczka z kliniki leczenia niepłodności InviMed we Wrocławiu
www.invimed.pl
 

Wartości odżywcze sałatki z ciecierzycą

Wartość energetyczna: 454 kcal
Białko: 20,1 g  
Węglowodany: 49 g
Tłuszcz: 23,1 g
Błonnik: 14,6 g
Żelazo (mg): 7,8    
Foliany (µg): 420
Witamina E (mg): 10,22
Witamina C (mg): 179,7
Cynk (mg): 4,1    
Wapń (mg): 156
Magnez (mg): 177

Sałatka z ciecierzycą - dodatkowe informacje

- Przepis dla wegetarianina

- ilość kalorii: 454 kcal

separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?