Babyonline.pl
 
 
  • Dla kogo
  • Pora dnia
  • Rodzaj potrawy
  • Składnik
  • Rodzaj diety
  • Poziom trudności
  • Czas przygotowania
Rozwiń menu

Sałatka z suszonymi śliwkami i kurczakiem

Dla dziecka od 3. roku życia

do 30 min.
łatwy
Oceń :
(1)
separator
Wiosenna sałatka z suszonymi śliwkami - przepis na sałatkę
fot. materiały prasowe Bakalland

Sałatka z suszonymi śliwkami i kurczakiem - składniki

  • 2 małe filety z kurczaka
  • 6 suszonych śliwek 
  • 1/2 małej cebuli
  • 100 g mrożonej fasolki szparagowej
  • 2 łyżeczki kaparów
  • 4 garście rukoli
  • 50 ml octu z sherry (ewentualnie octu jabłkowego)
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka cukru
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • sól i pieprz do smaku

Sałatka z suszonymi śliwkami i kurczakiem - sposób przygotowania

Ugotuj fasolkę szparagową al dente, a następnie przelej ją zimną wodą. 
Umyj rukolę, a czerwoną cebulę pokrój w cienkie plasterki. Filet z kurczaka rozbij na grubość około 1,5-2 cm, posyp solą i pieprzem. 
Rozgrzej patelnię z odrobiną oliwy. Filet smaż 2 minuty, przewrócić na drugą stronę i smaż kolejne 2 minuty. Czynność powtórz, ale skrócić czas smażenia do 1 minuty z każdej strony. Odłóż mięso, aby ostygło. 
W małym rondelku zagotuj ocet, przekrojone na pół śliwki, oregano, cukier i skórkę z cytryny. Duś na bardzo małym ogniu przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając. 
Do miski włóż rukolę, fasolkę, cebulę i kapary oraz pokrojonego w paski kurczaka. Na górę połóż śliwki, a całość skrop odrobiną dresingu.

Źródło: materiały prasowe Bakalland
 
Wypróbuj inne przepisy na zdrowe sałatki
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?