Babyonline.pl
 
 
Rozwiń menu

Sekrety zdrowych posiłków

| 05.06.2007, aktualizacja: 10.07.2009 | 0

Sześciomiesięczny brzdąc jest już gotowy na nowe dania. Pamiętaj, że ważne jest nie tylko to, co mu podajesz, ale też - w jaki sposób jedzenie przygotowujesz.

separator
Wyślij e-mailem
separator
Oceń :
(0)
niemowlę, kuchnia, karmienie, łyżeczka
Na początek wystarczą 1–2 łyżeczki zupki czy kleiku, łyczek soczku. Nowości wprowadzaj nie częściej niż co 3–4 dni. To pomoże dziecku oswoić się z nowym smakiem, a Tobie pozwoli upewnić się, czy produkt jest dobrze tolerowany.

Postaraj się, by posiłki przebiegały w spokojnej atmosferze. Dziecko powinno czuć, że je, by zaspokoić głód, a nie po to, żeby zrobić Tobie przyjemność. Nie noś go od okna do okna i nie ucz, że stajesz na głowie, byle tylko zawartość miseczki znalazła się w jego buzi. Zdrowe niemowlę samo instynktownie wie, ile powinno zjeść!

Kilka rad
1. Przed posiłkiem myj ręce i ćwicz ten nawyk z malcem.
2. Nowe naczynia przed użyciem umyj w gorącej wodzie. Miseczki, talerzyki i sztućce czyść od razu po posiłku lub opłucz i wstaw do zmywarki (na spodzie naczyń znajdziesz oznaczenie, czy mogą być w niej myte).
3. Posiłki przygotowuj bezpośrednio przed podaniem.
4. Dania domowe przechowuj w lodówce najwyżej dobę.
5. Po otwarciu słoika część “na teraz” przełóż do miseczki. Resztę możesz przechowywać w lodówce przez 48 godzin.
6. Schładzaj potrawy tuż po ich ugotowaniu.
7. Produkty mleczne, ze względu na dużą zawartość białka i węglowodanów, stanowią doskonałą pożywkę dla bakterii. Przechowuj je tylko w lodówce.

Naczynia
Niemowlę powinno mieć swoje naczynia i sztućce – dostosowane do jego możliwości. Kupuj tylko te z atestem. To ci się przyda:
– Miseczka z przyssawką. Machając rączkami, maluch na pewno nie zrzuci jej ze stołu.
– Miseczka z podwójnym dnem. Wlewa się do niej gorącą wodę, by potrawa nie ostygła.
– Talerzyki z plastiku.
– Kubeczek z dzióbkiem i osłoną. Wygodny w domu i na spacerze. Ułatwia naukę picia, uchwyty pomagają dziecku go utrzymać.
– Kubek z obciążonym dnem. Stabilny, zawartość trudno wylać.
– Stalowy rondelek z przykrywką – do gotowania zupki. Do przyrządzania potraw mlecznych przyda się osobny garnuszek. Nie używaj garnków aluminiowych i emaliowanych. Z tych pierwszych w czasie gotowania wymywa się szkodliwe aluminium, na drugich zaś często powstają odpryski.
– Małe sztućce z plastiku. Na początek wystarczy kilka łyżeczek dla niemowląt. Nie kupuj bardzo wygiętych i o ozdobnych kształtach, bo będą niewygodne.
– Sitko. Plastikowe lub stalowe.
– Tarka. Szklana lub plastikowa, tylko na nich można trzeć owoce.
– Mikser lub blender do papek.
– Śliniaczek. Podklejony ceratką lub ze sztywnego plastiku z wgłębieniem, w którym zbiera się jedzenie. Po każdym posiłku śliniak upierz (z materiału) lub umyj (plastikowy) w gorącej wodzie.

Ważne zmiany
Po wprowadzeniu zupy kupki malca mogą stać się twardsze i zmienić zapach na bardziej nieprzyjemny. Możesz też odnieść wrażenie, że jedzenie jest nie do końca strawione, bo w kupie widać jego resztki. To normalne! Układ pokarmowy niemowlęcia dopiero uczy się trawić pokarmy inne niż mleko.


td_dopisek.gif


separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?