Babyonline.pl
 
 
  • Dla kogo
  • Pora dnia
  • Rodzaj potrawy
  • Składnik
  • Rodzaj diety
  • Poziom trudności
  • Czas przygotowania
Rozwiń menu

Serowe pierożki

Dla dziecka od 2. roku życia

do 35 min.
łatwy
Oceń :
(1)
separator
pierogi, pierożki
fot. Barbara Dudzińska - Fotolia.com

Serowe pierożki - składniki

  • 300 g pszennej mąki,
  • 300 g sera twarogowego,
  • 2 żółtka,
  • 5 łyżek startego żółtego sera o ostrym smaku,
  • pół pęczka natki pietruszki,
  • sól,
  • pieprz,
  • 2 łyżeczki świeżego masła.

Serowe pierożki - sposób przygotowania

Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj żółtka, jedną łyżeczkę masła i trochę ciepłej wody. Zagnieć elastyczne ciasto, zawiń je w ściereczkę i odstaw na kilka minut. Twaróg rozetrzyj, dodaj posiekaną natkę, starty ser żółty, pieprz, sól. Wymieszaj. Porcję ciasta cienko rozwałkuj, powykrawaj małe kółka. Na każde nałóż trochę nadzienia, dokładnie zlep brzegi. Wrzuć pierogi do wrzącej, lekko osolonej wody. Gdy wypłyną, gotuj 3–4 minuty. Posyp wiórkami masła. Podawaj z surówką z jabłka i marchewki.
Porcja dla dziecka: 4–5 sztuk
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?