Babyonline.pl
 
 
Rozwiń menu

10 serów dla dziecka

| 19.02.2013, aktualizacja: 02.12.2013 | 1

Choć głównym składnikiem serów jest mleko, to liczba ich rodzajów jest olbrzymia. Niektórych dziecko może spróbować jeszcze zanim skończy rok, na inne przyjdzie czas później.

separator
Wyślij e-mailem
separator
Oceń :
(1)

Twarożek domowy

Możesz go zrobić w domu sama z mleka pasteryzowanego (nie UHT!). Mleko przegotuj, zakwaś je łyżką śmietany i zostaw na 24 godziny, by się zsiadło. Po ukwaszeniu usuń warstwę tłuszczu. Lekko ogrzej je w tzw. kąpieli wodnej (naczynie z mlekiem wstaw do większego z gorącą wodą). Ścięty sernik odcedź na sitku lub na podwójnej gazie. Serek będzie miękki i delikatny.
Od kiedy: od 11-12. miesiąca życia



separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (1)
avatar

Katarzyna
Katarzyna | 2013-02-21 15:15 Zgłoś komentarzZgłoś komentarz do moderacji

Same dobre rzeczy na zdjęciach :)) Uwielbiam sery praktycznie każdego rodzaju i mój syn ma to po mnie ;) Bardzo lubi ricottę i mozarellę, na razie nie cierpi pleśniowych (nie dziwie mu się, ja polubiłam je bardzo późno ;). Z homogenizowanych uwielbia polskiego Bielucha, a twaróg najbardziej lubi taki, który kupujemy od sąsiadki z działki na wsi. Dwa seromaniaki z nas :)

Odpowiedz
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?