Babyonline.pl
 
 
  • Dla kogo
  • Pora dnia
  • Rodzaj potrawy
  • Składnik
  • Rodzaj diety
  • Poziom trudności
  • Czas przygotowania
Rozwiń menu

Słodkie pisanki

Dla dziecka od 2. roku życia

do 60 min.
łatwy
Oceń :
(1)
separator
przepisy, dania wielkanocne
fot. FOOD-PICTURES

Słodkie pisanki - składniki

  • 1/2 kostki masła
  • 10 dag cukru pudru
  • jajko
  • 20 dag mąki
  • polewa czekoladowa biała
  • kolorowe cukry do dekoracji

Słodkie pisanki - sposób przygotowania

1. Miękkie masło utrzyj z cukrem pudrem na gładki krem. Wbij jajko i wsyp przesianą przez sitko mąkę. Składniki mieszaj dokładnie mikserem.
2. Z ciasta uformuj kulę, owijaj w posypaną mąką folię aluminiową i włóż do lodówki na 30 minut.
3. Po tym czasie rozwałkowuj ciasto na placek o grubości 5 mm i za pomocą foremek wykrawaj ciasteczka o różnych kształtach – jajeczek, kaczuszek, kurczaczków.
4. Ciasteczka przełóż na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i piecz około 10 minut w nagrzanym do temperatury 180 st. C piekarniku.
5. Upieczone ciasteczka ostudź.
6. Polewę czekoladową przygotuj według przepisu producenta na opakowaniu. Rozpuszczoną polewą dekoruj ciasteczka. Nim polewa zastygnie, posyp kolorowymi cukrami.

Wypróbuj inne przepisy doskonałe na deser

Słodkie pisanki - dodatkowe informacje

- Przepis dla wegetarianina



źródło: "Przyjaciółka"
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?