Babyonline.pl
 
 
Gry
Rozwiń menu

Smak miodu

| aktualizacja: 17.06.2008 | 0

Lipowy, wrzosowy, gryczany... Szczególnie zimą maluchy powinny go jeść, bo jest nie tylko pyszny i słodki – daje też dużo energii i zapobiega przeziębieniom.

separator
Wyślij e-mailem
separator
Oceń :
(0)
fot. Edipresse
Miód można podawać dzieciom już w drugim roku życia. Słodki, aromatyczny, zawiera dużo łatwo przyswajalnych cukrów prostych, a także potas, wapń, magnez, cynk, żelazo i cenne enzymy (oksydaza glukozy i lizozym), dzięki którym działa jak antybiotyk. Od dawien dawna traktowany jest jako lek.

Znawca miodu, prof. Bogdan Kędzia, autor książki „Produkty pszczół w terapii”, podkreśla jego lecznicze działanie. Miód pomaga w bezsenności, nadpobudliwości (szczególnie u dzieci), a niektóre gatunki są cenne w leczeniu przeziębień, chorób dróg oddechowych, skóry. Działają lepiej, gdy rozcieńczy się je wodą.

Lipowy
Uważany jest za najsmaczniejszy, ma przyjemny zapach przypominający woń kwiatu lipy. W stanie płynnym jest przejrzysty, gęsty, a kolor ma żółto-pomarańczowy lub brunatny.
To ważne. Zawarte w nim substancje (flawonoidy, kwasy organiczne, enzymy, olejki eteryczne) wzmacniają odporność i chronią przed przeziębieniem.

Akacjowy
Bogaty w witaminy, zawiera sporo beta-karotenu. Ma jasny kolor, gdy jest płynny, a ciemniejszy, gdy zgęstnieje. Łagodny, o nieco mdłym smaku i aromacie, uważany za najsłodszy.
To ważne. Pomocny w chorobach górnych dróg oddechowych – działa silnie antybakteryjnie. Najlepiej rozpuszczać go w naparze kwiatów malwy.

Rzepakowy
Najpopularniejszy. Ma słomkowy kolor – szybko gęstnieje, stając się niemal biały. Ma najwięcej ze wszystkich miodów glukozy, fruktozy i aminokwasów.
To ważne. Polecany na co dzień. Działa przeciwzapalnie, np. w chorobach i gardła. Zawiera acetylocholinę, potas i magnez, które dobrze wpływają na pracę serca.

Wrzosowy

Wyróżnia się nieco galaretowatą konsystencją i ostrym gorzkawym smakiem. Po skrystalizowaniu staje się ciemnobrunatny lub pomarańczowy.
To ważne. Pomocny w leczeniu zaparć, chorób jamy ustnej, migdałków i gardła.

Gryczany
Ma silny aromat, lekko piekący smak oraz ciemnoherbaciany kolor, gdy jest płynny. Po skrystalizowaniu brązowieje. Wtedy na jego powierzchni utrzymuje się cienka warstwa rzadkiego miodu.
To ważne. Korzystnie działa na serce, bo zawiera łatwo przyswajalne żelazo i witaminę C, pomocny w leczeniu niedokrwistości. Najlepszy do pierników.

Wielokwiatowy
Nazywany jest miodem tysiąca kwiatów, a jego barwa i smak zależą od tego, z jakich kwiatów pochodzi. Bardzo smaczny.
To ważne. Zbierany w pełni lata ma silne właściwości zwalczające infekcje. Pomocny w przeziębieniu, grypie i innych chorobach górnych dróg oddechowych.

Spadziowy
Ciemny o zielonkawym odcieniu. Szczególnie cenny leczniczo i odżywczo, więc droższy. Pod względem zawartości biopierwiastków, aminokwasów, enzymów, olejków eterycznych i witamin ma zdecydowaną przewagę nad innymi miodami.
To ważne. Polecany dla rekonwalescentów i osób mających kłopoty z układem oddechowym i moczowym. Działa silnie przeciwzapalnie i dezynfekcyjnie.

Konsultacja: Anna Kłosińska fizjolog żywienia, opracowuje programy żywieniowe dla dzieci, pracuje w dziale oświaty zdrowotnej PSSE i w Fundacji „Zdrowy Uczeń”.

Zobacz przepis na pierniczki całuski >>
td_dopisek.gif


separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?