Babyonline.pl
 
 
Rozwiń menu

Śniadanie mistrzów

| 18.01.2011, aktualizacja: 21.11.2013 | 1
separator
Wyślij e-mailem
separator
Oceń :
(0)
kuchnia, dziecko, śniadanie, płatki kukurydziane
Czy wiesz, że dzieci, które jedzą porządne śniadania, rzadziej chorują? A do tego mają więcej energii i są mądrzejsze. Dlaczego tak jest? Sprawdź!
Naukowcy z Atlanty po badaniach przeprowadzonych wśród małych dzieci nie mieli wątpliwości: te, które codziennie jadły dobrze skomponowane śniadania, były zdrowsze. To znaczy, że przechodziły mniej infekcji i lepiej sobie z nimi radziły. A do tego rzadziej miały próchnicę i kłopoty z nadwagą! No i lepiej się uczyły. Jeśli jeszcze nie jesteś przekonana do pożywnego i wartościowego śniadania, wyjaśnimy ci dokładniej, co dobrego może zrobić w organizmie malca.

Podkręca metabolizm
W odniesieniu do pierwszego posiłku organizm ustawia sobie tempo trawienia na cały dzień. Solidne śniadanie sprawia, że przemiana materii przyspiesza, dzięki czemu potem spalanie energii jest znacznie szybsze.

Zwiększa odporność
Podatność na różne infekcje to nie kwestia szczęścia, ale przede wszystkim trybu życia i sposobu odżywiania. Wyspany i najedzony maluszek jest odporniejszy. Dzięki porannej porcji energii i składników odżywczych jego organizm od świtu pracuje tak, jak powinien
i wytwarza m.in. krwinki białe, które bronią malca przed atakiem groźnych mikrobów. Poza tym, ciepły posiłek rozgrzewa organizm i poprawia ukrwienie wszystkich narządów.

Dostarcza cennych składników
W dobrze skomponowanym śniadaniu powinny się znaleźć produkty z kilku grup: węglowodany, białko, tłuszcze, wapń i inne składniki mineralne, witaminy. Dobre źródło węglowodanów to np. musli, płatki owsiane, pieczywo razowe i graham – jednocześnie są to produkty bogate w błonnik, który jest ważny dla prawidłowej pracy jelit. Białka i wapnia najwięcej jest w mleku, jogurcie, kefirze, serze. Do tego dobrze jest jeszcze dodać dziecku mały owoc lub warzywo, bo to świetne źródło witamin, składników mineralnych, no i błonnika. Idealnym dodatkiem do pierwszego posiłku są też wszelkiego rodzaju orzechy i nasiona (trzeba je zmielić). Natomiast tłuszcz jest potrzebny m.in. do rozwoju układu nerwowego i mózgu. Podawaj zatem malcowi  masło (ale prawdziwe, a nie podszywające się pod nie miksy).
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (1)
avatar

ddd
ddd | 2011-01-30 22:40 Zgłoś komentarzZgłoś komentarz do moderacji

Chciałam coś powiedzieć o parówkach. Ostatnio, kupując parówki dla córki, zajrzałam na skład. Parówki były specjalne dla dzieci i 60% mięsa, natomiast zwykłe ale znanej firmy 80% mięsa. To jak to lepiej kupować te dla dzieci czy nie?

Odpowiedz
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?