Babyonline.pl
 
 
  • Dla kogo
  • Pora dnia
  • Rodzaj potrawy
  • Składnik
  • Rodzaj diety
  • Poziom trudności
  • Czas przygotowania
Rozwiń menu

Sok jabłkowo-śliwkowo-pomidorowy

Dla dziecka od 2. roku życia

do 180 min.
średni
Oceń :
(2)
separator

Sok jabłkowo-śliwkowo-pomidorowy - składniki

  • sok przecierowy z pomidora
  • sok ze śliwek mirabelek lub śliwek węgierek
  • sok z jabłek

Sok jabłkowo-śliwkowo-pomidorowy - sposób przygotowania

Aby uzyskać przecier pomidorowy pomidory pokrój na mniejsze części, włóż do szybkowaru i przez 10-15 min podgrzewaj. Następnie wyjmij i umieść w sicie przecierowym i przetrzyj drewnianym wałkiem. Uzyskasz lekko gęstawy płyn, który stanowi połowę przygotowywanego soku. Sok ze śliwek mirabelek lub śliwek węgierek (robię dwa warianty, jeden jest bardziej kwaskowaty drugi słodszy) pozyskasz podczas smażenia powideł z tych śliwek. "Podbierz” chochelką powstający sok, zamiast czekać aż odparuje. Ten płyn stanowi 25% składu soku. Z jabłek wyciśnij sok za pomocą sokowirówki. Ten składnik to kolejne 25% soku. Sok możesz nalać do słoików i pasteryzować.

Przepis nadesłany przez dareks na konkurs "Smaczne i zdrowe soki dla dziecka".

Wypróbuj inne przepisy na zdrowe soki
Przeczytaj: Jak działa sokownik

Sok jabłkowo-śliwkowo-pomidorowy - dodatkowe informacje

- Przepis dla wegetarianina



źródło: dareks
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?