Babyonline.pl
 
 
Rozwiń menu

Sok z buraka to hit na przeziębienie u dziecka! Mamy najlepsze przepisy!

| 29.11.2016, aktualizacja: 30.11.2016 | 1

Na kaszel pomaga syrop z cebuli, ale jeśli dziecko go nie lubi, świetną alternatywą jest sok z buraka. Albo syrop. Wzmacnia, działa antywirusowo. I ma barwniki jak... w czerwonym winie!

separator
Wyślij e-mailem
separator
Oceń :
(2)
Sok z buraka
fot. Fotolia
Skarb buraków to m.in. antocyjany - czerwone barwniki, podobne do tych, które występują w czerwonym winie. Podnoszą odporność, mają właściwości antywirusowe. Dlatego w sezonie przeziębień, a także wtedy, gdy dziecko ma katar lub kaszel, możesz go wspomóc, podając mu syrop albo sok z buraka.
Możesz go podawać nawet niemowlęciu.
Czytaj też: Jak zrobić syrop z cebuli

Jak zrobić sok z buraka – przepis

Sam burak ma lekką goryczkę, dlatego jeśli chcesz zrobić go dla dziecka, dodaj jabłko (lub marchewkę). Będzie miał łagodniejszy smak

Składniki:

  • 2 buraki średniej wielkości
  • jabłko
Buraki dokładnie umyj, obierz ze skóry, pokrój na mniejsze kawałki. Jabłko umyj, obierz ze skórki, pokrój. Wrzuć do sokowirówki.  

Jak zrobić syrop z buraka i miodu – przepis

Podobne właściwości ma syrop z buraka. Można go zrobić z miodem lub cukrem. Polecamy z miodem, ze względu na to, że miód ma również właściwości przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne. Jeśli dziecko nie jest uczulone na miód (uważać muszą zwłaszcza dzieci uczulone na pyłki), można go już podawać niemowlęciu.

Składniki:
  • 2-3 buraki
  • 2 łyżeczki miodu lipowego
Buraka umyj, obierz ze skórki, zetrzyj na grubej tarce. Włóż do słoiczka, przekładając miodem.
Po kilku godzinach wytrąci się syrop. Możesz go przelać do buteleczki i wstawić do lodówki.
Działa wzmacniająco, przeciwkaszlowo i uodparniająco.
Podawaj dziecku 2-3 razy dziennie po łyżeczce.
Znalezione obrazy dla zapytania Bosch MES25A0
Zrób szybko pyszny i zdrowy sok. Kup sokowirówkę w cenie już od 49,99 zł.
Czytaj też: Jaki rosół jest najlepszy przy przeziębieniu? Poznaj zdanie naukowców!
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (1)
avatar

mama
mama | 2016-12-04 00:06 Zgłoś komentarzZgłoś komentarz do moderacji

W buraku wydrążyć dziurę, zasypać cukrem, przykryć odkrojoną "capeczką" wstawić do garnka do gotowania na parze i odpalić.. gotować z pół godziny..

Odpowiedz
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?