Babyonline.pl
 
 
Gry
  • Dla kogo
  • Pora dnia
  • Rodzaj potrawy
  • Składnik
  • Rodzaj diety
  • Poziom trudności
  • Czas przygotowania
Rozwiń menu

Sok z czarnej porzeczki

Dla dziecka od 8. miesiąca życia

do 45 min.
łatwy
Oceń :
(1)
separator
Sok z czarnej porzeczki
fot. Fotolia

Sok z czarnej porzeczki - składniki

  • 1 kg czarnych porzeczek
  • 5 łyżek cukru
  • 1/2 szklanki wody

Sok z czarnej porzeczki - sposób przygotowania

  1. Porzeczki umyj, oddziel owoce od szypułek i wrzuć do garnka.
  2. Dolej wodę i zagotuj.
  3. Gdy porzeczki zaczną puszczać sok, wsyp cukier.
  4. Gotuj 15-10 minut.
  5. Zdejmij z ognia i przetrzyj porzeczki przez gęste plastikowe sitko (możesz je też przecisnąć przez podwójnie złożoną gazę).
  6. Przelej sok do butelki i natychmiast zakręć.


Uwaga! Jeśli chcesz przechowywać sok z czarnej porzeczki dłużej, czyli robisz go jako przetwór na zimę, trzeba go spasteryzować. Jeśli zamierzasz zużyć go na bieżąco, przechowuj go w lodówce. Sok z czarnej porzeczki będzie też dobry na przeziębienie w ciąży.

Zobacz też inne przepisy na domowe dżemy z owoców

Sok z czarnej porzeczki - dodatkowe informacje

- Przepis dla wegetarianina

separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?