Babyonline.pl
 
 
Rozwiń menu

Dosalanie niemowlęcych dań zabronione!

| 29.04.2016, aktualizacja: 29.04.2016 | 0

To, że tobie nie smakuje nieposolona zupka, wcale nie oznacza, że twojemu maluchowi też nie będzie smakowała. Warto, by uczył się od początku jeść niedosalane dania. Zobacz, dlaczego to takie ważne.

separator
Wyślij e-mailem
separator
Oceń :
(1)
sól
fot. Fotolia

Podobnie jak cukru, warto unikać w diecie niemowląt i małych dzieci także soli. Ten smak dziecko powinno poznać jak najpóźniej - jest sporo sposobów, by dania dla dzieci nie miały mdłego smaku. Zresztą nie martw się, że maluch je niesmacznie - on ma inne odczucie smaku niż ty. Gdy po raz pierwszy podajesz mu warzywa, krzywi się nie dlatego, że mu nie smakują, bo są niedoprawione, tylko dlatego, że to dla niego nowy smak. 

Dlaczego soli należy unikać?

Nadmiar soli w diecie niepotrzebnie obciąża dziecięce nerki. Warto więc  zrezygnować z dosalania potraw. Soli nie dodaje się do produktów przeznaczonych dla niemowląt, ale także dzieci powyżej roku powinny jeść jak najmniej produktów, które ją zawierają. Soli warto unikać, bo razem z nią jest wchłaniana duża ilość wody, której nadmiar zatrzymuje się w organizmie. Poza tym pogarsza przyswajanie wapnia i ma związek z powstawaniem nadciśnienia tętniczego i chorób serca w przyszłości. 

Zobacz też: Jakie przyprawy dla dziecka?

Do czego dodaje się dużo soli?

Sporo soli zawierają wysoko przetworzone produkty, m.in. dlatego niemowlęta nie powinny ich jeść. Sporo soli jest także w produktach, które kupujesz w sklepie, np. w wędlinach, chlebie, serach. Pamiętaj więc, że nawet jeśli sama nie dosypiesz soli do jedzenia przygotowanego w domu i tak ją zjecie - bo sól jest w produktach, które jecie na co dzień. Jeśli posolisz jeszcze domowe posiłki, to na pewno zjecie nadmiar soli. Ty przekroczysz zalecane dorosłym 6 g (płaska łyżeczka) dziennie. Małemu dziecku zaś wystarczy ilość mieszcząca się na czubku noża (1 g/dzień). 

Czym doprawiać danie dla niemowląt?

Zamiast soli warto używać ziół do przyprawiania dań dla niemowląt - doskonale nadają się do zmienianie smaku potraw, są aromatyczne. Najwcześniej, bo już około w 7-8. miesiącu życia dziecko może spróbować odrobinę drobno posiekanej natki pietruszki lub koperku dodanej do zupki jarzynowej (może je też zmiksować razem z jarzynami). Posiekany szczypiorek możesz dodawać maluchowi od 10. miesiąca do jajecznicy, omletów, zupek. Kaszki, deserki, musy owocowe przyprawione ziarenkami lub wywarem z wanilii może jeść już sześciomiesięczny niemowlak. 
Absolutnie nie używaj do potraw dla niemowląt i małych dzieci kostek rosołowych - zawierają mnóstwo soli, utwardzanego, a więc niezdrowego tłuszczu oraz wzmacniacze smaku, głównie glutaminian sodu, który w nadmiarze może szkodzić.

Zobacz też: 10 najczęstszych błędów diecie niemowlaka

Lepsza i gorsza sól?

Choć nie zaleca się dosalania potraw niemowletom, warto pamiętać, że nawet sól może być lepsza lub gorsza.

  • Biała sól warzona (kamienna) - jest wydobywana w kopalniach, a potem oczyszczana, czyli warzona. Zawiera prawie 100% chlorku sodu. Jej wartość odżywcza jest bardzo mała, bo podczas procesu oczyszczania tracone są wszelkie mikroelementy występujące naturalnie w soli kamiennej. W sprzedaży jest także sól sztucznie wzbogacana jodem, tzw. sól jodowana.  
  • Sól morska - jest bardziej wartościowa od  kamiennej, ponieważ zawiera tylko 34 proc. chlorku sodu i jest bogata w składniki mineralne, m.in. krzem, wapń, żelazo, potas czy magnez. Uzyskuje się ją  przez odparowanie wody morskiej. 
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?