Babyonline.pl
 
 
Rozwiń menu

Sól do zupki

| 14.09.2010, aktualizacja: 09.12.2013 | 0
separator
Wyślij e-mailem
separator
Oceń :
(0)
zapytajnik1.jpg
Czy półrocznemu dziecku można dodać do obiadku szczyptę soli? Jaki sposób dodawania soli w diecie dziecka będzie najlepszy? Na to pytanie odpowiada nasz ekspert - dietetyk.
Do przygotowania obiadku dla sześciomiesięcznego dziecka chcę dodać szczyptę soli. Nie wiem jednak, czy będzie lepiej, jeśli ją wsypię do gotującej się zupki, czy dopiero wtedy, gdy już zmiksuję obiadek? Aleksandra

Ani jeden, ani drugi sposób nie jest właściwy. Niemowlętom i małym dzieciom nie dodajemy soli do posiłków, gdyż stanowi to zbyt duże obciążenie dla nerek. Warto również pamiętać, że w tym wieku kształtuje się zmysł smaku. Jeśli malec przyzwyczai się do słonych dań, nie będzie potem chciał jeść nieposolonych. Lepiej dodawać posiekany koperek, natkę pietruszki.
Małgorzata Strucińska konsultacja: Małgorzata Strucińska
Pracuje w Zakładzie Żywienia oraz Poradni Gastrologicznej Instytutu Matki i Dziecka.
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?