Babyonline.pl
 
 
  • Dla kogo
  • Pora dnia
  • Rodzaj potrawy
  • Składnik
  • Rodzaj diety
  • Poziom trudności
  • Czas przygotowania
Rozwiń menu

Sorbet cytrynowy

Dla dziecka od 12. miesiąca życia

do 180 min.
łatwy
Oceń :
(0)
separator
fot. Fotolia

Sorbet cytrynowy - składniki

  • 8-10 świeżych cytryn,
  • 300 g cukru pudru,
  • 550 ml wody mineralnej niegazowanej,
  • 1 białko,
  • 2 łyżki cukru.

Sorbet cytrynowy - sposób przygotowania

Cytryny wyszoruj, obierz ze skórki. Przekrój na połowy i wyciśnij sok (uzyskasz ok. 250 ml świeżego soku). Do szklanego naczynia wlej 150 ml wody, dodaj cukier puder, wymieszaj. Wlej sok, resztę wody, dodaj skórki z cytryn i pozostaw na ok. 5 godzin do zmacerowania, potem odcedź. Płyn wlej do plastikowego naczynia i włóż do zamrażalnika na godzinę. Ubij na sztywno białko z 2 łyżkami cukru. Połącz je z sokiem. Deser pozostaw na 2,5 godziny w zamrażalniku. Wyjmij na ok. 30 minut przed podaniem.

Sprawdź inne słodkie przepisy

Sorbet cytrynowy - dodatkowe informacje

- Przepis dla wegetarianina

separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?