Babyonline.pl
 
 

Polecane

  • Dla kogo
  • Pora dnia
  • Rodzaj potrawy
  • Składnik
  • Rodzaj diety
  • Poziom trudności
  • Czas przygotowania
Rozwiń menu

Sorbet z jeżyn z estragonem

Dla dziecka od 3. roku życia

do 40 min.
łatwy
Oceń :
(1)
separator
Blackberry-Tarragon1.jpg
fot. mat. pras. Zdrowe Lody

Sorbet z jeżyn z estragonem - składniki

  • 1 szklanka wody
  • 2 szklanki jeżyn
  • 1/3 szklanki miodu
  • 1 gałązka estragonu
  • 1 łyżeczka skrobi arrarutowej

Sorbet z jeżyn z estragonem - sposób przygotowania

  1. Do małego rondelka wlej wodę, wrzuć jeżyny i postaw na średnim ogniu. Doprowadź do wrzenia, delikatnie mieszając, aż jeżyny zmiękną i puszczą sok. Rozgnieć je widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków, następnie zdejmij z ognia i przetrzyj przez gęste sitko do miski.
  2. Wlej sok z powrotem do rondelka, dodaj miód i podgrzej na średnim ogniu, mieszając, aż miód się rozpuści. Odstaw, dodaj estragon, przykryj rondelek i poczekaj 15 minut, aż zioło się zaparzy. Estragon po tym czasie wyrzuć, a płyn ostudź. Odlej 1 łyżkę ostudzonego płynu do małej miseczki i zmieszaj ze skrobią arrarutową. Dodaj papkę arrarutową do bazy i znów mieszaj, aż wszystko się połączy.
  3. Przełóż masę do miski, przykryj i dobrze schłódź w lodówce przez kilka godzin. 
  4. Zamrażaj masę jeżynową w maszynce do lodów zgodnie ze wskazówkami producenta. Można podawać natychmiast, kiedy sorbet jest jeszcze miękki, lub zamrażać około 2 godzin, aby uzyskać twardszą konsystencję.


Przepis pochodzi z książki
Christine Chitnis „Zdrowe Lody”,
wyd. Znak


Zobacz też inne przepisy na lody dla dzieci

Sorbet z jeżyn z estragonem - dodatkowe informacje

- Przepis dla wegetarianina



źródło: mat. pras. Zdrowe Lody
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?