Babyonline.pl
 
 
  • Dla kogo
  • Pora dnia
  • Rodzaj potrawy
  • Składnik
  • Rodzaj diety
  • Poziom trudności
  • Czas przygotowania
Rozwiń menu

Sos beszamelowy

Dla dziecka od 2. roku życia

do 30 min.
łatwy
Oceń :
(2)
separator
naleśniki, krokiety, naleśnik, nadziewane, ser żółty, pieczarki
fot. Maksim Shebeko - Fotolia.com

Sos beszamelowy - składniki

  • dwie i pół łyżki mąki pszennej;
  • dwie i pół łyżki masła lub oleju;
  • szklanka mleka;
  • szczypta soli;
  • odrobina soku z cytryny (do smaku);
  • dwa żółtka;
  • zielona pietruszka.

Sos beszamelowy - sposób przygotowania

Dwie i pół łyżki mąki pszennej zrumień na jasnozłoty kolor, dodaj dwie i pół łyżki masła lub oleju. Rozprowadź w niej, ciągle mieszając, szklankę mleka, dodaj odrobinę soli i soku z cytryny (do smaku). Teraz wszystko wymieszaj z dwoma żółtkami, doprowadź do wrzenia i odstaw do ostygnięcia. Tak przygotowanym sosem od razu polej potrawę. Posyp ją także zieloną pietruszką. 
Sos świetnie nadaje się do wytrawnych naleśników, warzyw, zapiekanek.
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?