Babyonline.pl
 
 
  • Dla kogo
  • Pora dnia
  • Rodzaj potrawy
  • Składnik
  • Rodzaj diety
  • Poziom trudności
  • Czas przygotowania
Rozwiń menu

Spaghetti z czerwono-białym sosem

Dla dziecka od 2. roku życia

do 60 min.
średni
Oceń :
(1)
separator
przepisy
fot. BBS Studio

Spaghetti z czerwono-białym sosem - składniki

  • 40 dag spaghetti
  • 4 łyżki tartego żółtego sera (parmezanu)
  • po 250 g mięsa drobiowego i wieprzowego
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 strąki papryki
  • marchewka
  • 4 duże pomidory
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 10 pieczarek
  • 5 łyżek oliwy
  • łyżeczka cukru
  • 50 dag masła
  • 2–3 łyżki mąki
  • 2 szklanki mleka 2% tł.
  • oregano, bazylia, tymianek
  • gałka muszkatołowa
  • sól, biały pieprz
  • listki bazylii

Spaghetti z czerwono-białym sosem - sposób przygotowania

Mięso umyj i zmiel. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Marchewkę, pieczarki, paprykę i pomidory umyj. Marchewkę i pieczarki obierz ze skórki, paprykę oczyść z gniazd. Pokrój. Pomidory sparz, usuń skórkę i posiekaj. Na patelni rozgrzej oliwę i podduś mięso, marchewkę i cebulę. Przełóż do garnka. Teraz podduś paprykę i pieczarki. Dołóż do mięsa, dodaj pomidory, przecier, czosnek i przyprawy. Duś ok. 20 minut. (Jeśli sos jest zbyt intensywny, dodaj trochę jogurtu naturalnego). Zrób sos beszamelowy: rozpuść w rondelku masło, dodaj mąkę, dokładnie wymieszaj, zmniejsz ogień i dolej mleko. Mieszaj, aż sos zgęstnieje, przypraw gałką muszkatołową, białym pieprzem i solą. Makaron ugotuj według przepisu. Na talerze nałóż makaron i polej czerwonym sosem, a potem białym. Posyp serem, udekoruj listkami bazylii.

źródło: "Twoje Dziecko"
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?