Babyonline.pl
 
 
Rozwiń menu

Sposób na naleśniki

| 02.09.2009, aktualizacja: 02.09.2009 | 0
separator
Wyślij e-mailem
separator
Oceń :
(3)
naleśniki
fot. Kowalewscy
Nawet największy niejadek skusi się na te „słoneczne” placuszki. Zaskocz go tym, co jest w środku. Farsz przecież niekoniecznie musi być słodki!
To niby najprostsze placki, składają się głównie z mąki, jajek i mleka. A jednak... ich smażenie zawsze zapowiada miły obiad lub kolację, bez marudzenia smyka, że nie chce jeść. Sztuką jest tylko zrobić je tak, by były cieniutkie. Przyznam, że rzadko wychodzą mi idealnie, więc ucieszyłam się, że brytyjska matematyczka Ruth Faircloug opracowała procedurę robienia perfekcyjnego naleśnika.

Sprawdziła wszystko: od temperatury patelni, przez konsystencję ciasta, aż po czas oczekiwania na zjedzenie. Wzór jest prosty: 100 - [10L - 7F + C(k - C) + T(m - T)]/(S - E). L to liczba grudek w cieście, F – ilość obrotów naleśnika na patelni, C – konsystencja ciasta, T – temperatura patelni, S – czas, jaki ciasto musi odstać przed rozpoczęciem smażenia, E – czas między usmażeniem a zjedzeniem naleśnika. Idealnie, gdy wynik jest zbliżony do setki. Niestety, przyznaję, że nie sprawdziłam naleśnikowej matematyki... Usmażmy je jednak bez niej :-)

Ciasto idealne
Naleśniki robi się z mąki pszennej. Ale można do niej dodać także kukurydzianą, razową lub gryczaną. Nie powinno ich jednak być więcej niż połowa, by naleśniki się nie rozpadały. Do mąki trzeba dodać mleko, maślankę (daje naleśnikom świeżość), jogurt lub śmietankę. Super wychodzą  też naleśniki z dodatkiem wody mineralnej, koniecznie gazowanej. Bardzo puszyste! W naleśnikowym cieście powinno znaleźć się jajko (chyba że smyk jest alergikiem). 
Wszystkie składniki roztrzep lub zmiksuj, a potem poczekaj 15–20 minut (podobno lepiej, gdy ciasto tak „poleżakuje”). Następnie rozgrzej patelnię, wlej odrobinę oleju, a gdy się rozgrzeje – ciasto. Rozprowadź je równomiernie. Jeśli chcesz mieć naleśniki biszkoptowe, weź 3–4 jajka, a białka ubij na sztywną pianę.

Farsz
Najprościej posypać naleśniki cukrem, cukrem pudrem lub polać owocowym sosem. Najczęściej jednak do środka wkłada się nadzienie np. pokrojone owoce, dżem, twaróg, farsz mięsny, rybny, warzywny, Wszystko, co malec lubi lub... za czym właśnie nie przepada, bo naleśnikowy farsz to sposób np. na przemycenie warzyw.

Składanie
Usmażone naleśniki można zwijać na wiele sposobów.
- Zrolowane (z pozostawieniem otwartych brzegów). Idealny sposób na naleśniki z dżemem lub serem.
- W „książeczkę”. Naleśnik posmaruj nadzieniem, złóż przeciwległe brzegi, a potem na pół. Ten sposób nadaje się do naleśników z dżemem i owocami.
- Krokiety. Posmaruj naleśnik nadzieniem, zostawiając wolne brzegi. Złóż przeciwległe brzegi na nadzienie, a potem zwiń w rulon.
- Chusteczka. Posmarowany naleśnik złóż na pół, a potem jeszcze raz na ćwiartkę.
- Tort. Posmaruj naczynie tłuszczem i posyp tartą bułką. Potem rozsmaruj nadzienie na naleśnikach i ułóż jeden na drugim, aż powstanie tort. Całość przykryj „suchym” naleśnikiem. Zapiecz wszystko w piekarniku, a po wyjęciu pokrój w cząstki jak tort.
- Makaronik. Smażone naleśniki złóż w rulon i drobno pokrój w paseczki, jak makaron. To dobry dodatek do zup.


Wypróbuj nasze przepisy na pyszne naleśniki:
Mięsne krokieciki
Przysmak ze szpinakiem
Chrupiące naleśniczki z owocami
Naleśniki z serkiem i nutellą


mtj_dopisek.gif


separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?