Babyonline.pl
 
 
Rozwiń menu

21 sprzętów niezbędnych w kuchni młodej mamy

| 04.10.2007, aktualizacja: 08.07.2014 | 1

Nieważne, jak zapaloną kucharką jesteś i ile czasu lubisz spędzać z kuchni, ułatwieniom w gotowaniu nigdy dość! Nowoczesne sprzęty są nawet przyjazne dzieciom!

separator
Wyślij e-mailem
separator
Oceń :
(0)
patelnia, garnek, akcesoria kuchenne
fot. fotolia
Wcale nie musisz mieć wielu sprzętów. Bardziej liczy się ich dobór i jakość, zwłaszcza w przypadku drobnych kuchennych pomocy.

Jeśli o nie zadbasz, będą Ci służyły wiele lat. Ty zaś nie będziesz spędzać w kuchni tyle godzin, ile musiały to robić nasze mamy i babcie. Zaoszczędzony czas wykorzystasz dla malucha i... dla siebie. Co powinnaś mieć?

Gotowanie i smażenie

Wybieraj garnki i patelnie o grubym dnie, bo takie najlepiej utrzymują ciepło i rzadziej się odkształcają. Świetne są też żaroodporne szklane pokrywki, przez które bez trudu można obserwować gotującą się potrawę.

1. Garnki
Plan minimum to trzy sztuki: duży do gotowania ryżu lub makaronu, średni do przyrządzania sosów czy duszenia mięsa i mały, który przyda się, gdy trzeba ugotować lub podgrzać małą porcję. Dobre, bo lekkie i niezniszczalne, są rondle ze stali nierdzewnej. Emaliowane też dobrze się sprawdzają, ale nieostrożne mycie może spowodować odpryski - wtedy trzeba je wymienić. Pamiętaj, by zawsze dopasować garnek do ilości składników, które będziesz gotować - nie ma sensu nastawiać dużego garnka wody, jeśli wrzucisz do niego małą ilość warzyw.

2.  Patelnie
Najlepiej wybierz płytką patelnię z teflonową powłoką, która zapobiega przywieraniu potraw. Duże patelnie dobre są do szybkiego rumienienia, mniejsze do duszenia. Jeśli patelnia ma żaroodporną rączkę, będziesz mogła wstawić ją do piekarnika i zapiec potrawę.

3. Garnek do gotowania na parze
Składa się z trzech części: górnej z perforowanym lub sitkowym dnem, która mieści się w większym garnku, gdzie nalewa się wodę, a także szczelnej pokrywki. Taki garnek można doskonale zastąpić składanym sitkiem do gotowania na parze, które wkłada się do zwykłego garnka i szczelnie przykrywa pokrywką. Możesz też kupić elektryczne urządzenie do gotowania na parze.

4. Szklane naczynie żaroodporne
Przyda się do zapiekania i pieczenia potraw, wybierz naczynie odpowiedniej wielkości, z przykrywką.

Pieczenie

Wspólne przygotowywanie ciasta lub ciasteczek to dla maluchów świetna zabawa.

5. Blachy i formy do pieczenia
Powinnaś mieć ich kilka, najlepiej pokrytych teflonem. Są wygodniejsze w użytkowaniu i bardziej trwałe (pod warunkiem, że nie porysujesz ich nożem, krojąc ciasto). W sprzedaży są też silikonowe formy do pieczenia - wygodniej wyjmuje się z nich upieczone ciasto, poza tym nie trzeba smarować tłuszczem i wysypywać mąką przed pieczeniem.

6. Foremki do ciasteczek
Niekoniecznie, ale w kuchni młodej mamy przydatne. Od plastikowych lepsze są metalowe, bo łatwiej nimi wycinać kształty.

Rozdrabnianie

Siekanie, krojenie, obieranie i tarcie to ważne etapy przygotowywania potraw. Dlatego umożliwiający to sprzęt po prostu musi być w każdej kuchni.

7. Noże
Co najmniej trzy: mały nożyk do warzyw, średni nóż z ząbkami i duży nóż z około 18-centymetrowym ostrzem. Nie oszczędzaj na nich i wybierz te z wygodną rączką. Małego nożyka używa się do siekania i krojenia w cienkie plasterki, tego z ząbkowanym ostrzem do chleba i produktów z twardą skórką i miękkim miąższem. Duży nóż jest uniwersalny.

8. Deska do krojenia
Może być drewniana lub plastikowa, ale raczej duża, żeby nic z niej nie spadło. drewniane są cięższe, więc stabilniejsze, po każdym użyciu trzeba ją myć wodą z płynem do zmywania. Plastikowe są łatwiejsze do mycia. Bezpiecznie jest mieć osobną deskę do krojenia mięsa.

9. Obieraczka do warzyw
Ułatwia obieranie, zdecydowanie szybciej i cieniej obierzesz nią warzywa lub owoce niż nożem. Jest niedroga - gdy się stępi, najlepiej ją wyrzucić i kupić nową.

10.Tarka
Dostępne są w różnych kształtach i rozmiarach, z kilkoma rodzajami ostrzy. Najlepsze są tarki ze stali nierdzewnej - ostre, nadają się do tarcia wszystkich produktów.

11. Tłuczek do ziemniaków
Choć nie jest niezbędny, szybko i bez trudu rozgnieciesz nim na puree nie tylko kartofle, ale także inne gotowane warzywa: marchew, buraki lub dynię.

separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (1)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?