Babyonline.pl
 
 
  • Dla kogo
  • Pora dnia
  • Rodzaj potrawy
  • Składnik
  • Rodzaj diety
  • Poziom trudności
  • Czas przygotowania
Rozwiń menu

Staropolska baba

Dla dziecka od 3. roku życia

do 60 min.
łatwy
Oceń :
(2)
separator
babka, wielkanoc, baba, ciasto, słodycze, deser
fot. Marzia Giacobbe - Fotolia.com

Staropolska baba - składniki

  • 1/2 kg mąki
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 5 żółtek
  • 10 dkg masła
  • cukier waniliowy
  • 5 dkg rodzynek

Staropolska baba - sposób przygotowania

Weź drożdże, po łyżce mleka, cukru, mąki i zrób rozczyn. Odstaw go do wyrośnięcia. Kiedy podwoi objętość, dodaj go do reszty mąki. Wlej mleko, dodaj utarte z cukrem i cukrem waniliowym żółtka. Ciasto wyrób ręką. Po kilkunastu minutach dodaj miękkie masło i dalej wyrabiaj, aż ciasto będzie odchodziło od ręki. Dodaj rodzynki, przykryj ściereczką, pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Gdy podwoi objętość, napełnij ciastem dużą formę na babkę lub dwie mniejsze do połowy wysokości, przykryj i znów zostaw, by wyrosło. Posmaruj babkę roztrzepanym białkiem, wstaw do piekarnika (180ľC) i piecz około 45 minut. 10 minut po wyjęciu z pieca odwróć formy do góry dnem i delikatnie wyłóż babkę.

To ułatwia pieczenie: Dobrze wysmaruj formy masłem, by babki nie uszkodziły się przy wyjmowaniu i zachowały swój kształt.


źródło: edipresse
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (1)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?