Babyonline.pl
 
 
Rozwiń menu

10 rad, jak świadomie kupować jedzenie dla dziecka

| 13.05.2013, aktualizacja: 02.09.2015 | 0

Idealnie by było, gdyby dało się kupować jedzenie bez żadnych substancji dodatkowych. To niełatwe, choć możliwe. I choć stosowanie takich substancji w żywności jest regulowane przepisami i są one przebadane pod kątem bezpieczeństwa, to można wybierać lepiej. Zobacz, jak to robić.

separator
Wyślij e-mailem
separator
Oceń :
(1)
mama, dziecko, zakupy

Wszystkie substancje dodatkowe użyte do produkcji żywności muszą być wymienione w składzie produktu na etykiecie - zwykle producenci podają zwyczajową nazwę substancji lub jej numer E. Substancji dodatkowych dopuszczonych do spożycia jest 323. A no co szczególnie zwracać uwagę podczas zakupów w sklepie?

1. Zawsze czytaj etykiety

Na etykiecie musi być wymieniony skład produktów, które bierzesz z półki.

2. Zwracaj uwagę, czy wybrany produkt jest tym, który chcesz kupić

Sprawdź koniecznie, czy jest to ser, a nie substytut sera, masło, a nie miks tłuszczowy.

3. Wybieraj produkty zawierające naturalne źródła składników odżywczych

Zawsze lepiej jest kupić cytrynę i dodać ją do herbaty, a nie produkt zawierający sztuczną witaminę C.

4. Wybieraj produkty o wysokiej wartości odżywczej

A więc zawierające jak najwięcej cennych składników odżywczych – najlepiej by było to świeże jedzenie.

5. Unikaj produktów wysoko przetworzonych

Nie kupuj dzieciom czipsów, zupek w proszku, herbatek instant. To w nich jest najwięcej substancji dodatkowych.

Zobacz też: Co to są produkty wysoko przetworzone i dlaczego dzieci nie powinny ich jeść?

6. Zwracaj uwagę na wartość energetyczną produktów

Czyli ilość kalorii zawartych w 100 g.

7. Jeśli nie znasz jakiegoś składnika, sprawdź to w godnych zaufania źródłach

Możesz np. ściągnąć sobie na telefon bezpłatną aplikację mobilną „Na talerzu”, „Chemiczne dodatki do żywności” - znajdziesz je w Google Play oraz Apple App Store.

8. Zawsze weryfikuj hasła marketingowe

To nie jest trudne - wystarczy przeczytać skład produktu na etykiecie.

9. Unikaj żywności z konserwantami i barwnikami

To ważne, zwłaszcza jeśli  kupujesz produkty dla dzieci.

10. Pamiętaj, że podczas zakupów zawsze masz wybór.

Dlatego kupuj świadomie i czytaj etykiety.

Zachęcamy też do polubienia na Facebooku Instytutu Chemii Nadużywanej

Zobacz też na Polki.pl: Cierpisz na ciągłe migreny? Zrezygnuj z konserwantów!
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?