Babyonline.pl
 
 
  • Dla kogo
  • Pora dnia
  • Rodzaj potrawy
  • Składnik
  • Rodzaj diety
  • Poziom trudności
  • Czas przygotowania
Rozwiń menu

Świąteczna zupa grzybowa

Dla dziecka od 5. roku życia

do 45 min.
średni
Oceń :
(1)
separator
zupa grzybowa, zupa świąteczna, zupa, zupa na święta, grzybowa
fot. materiały prasowe Devaldano

Świąteczna zupa grzybowa - składniki

  • 250 g mrożonych grzybów,
  • cebula,
  • litr bulionu warzywnego,
  • szklanka mleka,
  • połowa szklanki białego, wytrawnego wina
  • pęczek natki pietruszki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól,
  • pieprz,
  • masło,
  • śmietana kremówka

Świąteczna zupa grzybowa - sposób przygotowania

W głębokim garnku rozpuszczamy 2 łyżki masła i dodajemy drobno pokrojoną cebulę. Szklimy ją i wrzucamy mieszankę mrożonych grzybów. Solimy i dusimy pod przykryciem, co jakiś czas mieszając. Po odparowaniu większej części wody (nie odparowujmy całości), dorzucamy posiekaną natkę pietruszki i zalewamy winem. Zwiększamy ogień i po ok. 3 minutach dolewamy bulion oraz mleko (kolejność jest ważna). Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez kolejne 10 minut. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami. Odstawiamy z ognia i dodajemy 2 rozgniecione ząbki czosnku. Możemy dodać 4 łyżki śmietany kremówki.
Na koniec serwujemy ze świeżą natką pietruszki – wspaniale podkreśli aromatyczny smak leśnych grzybów. Zupę można podać także z pieczywem, grzankami, uszkami lub innymi dodatkami dobranymi według własnych upodobań. Gotowe!

Sprawdź inne przepisy na zupy
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?