Babyonline.pl
 
 
  • Dla kogo
  • Pora dnia
  • Rodzaj potrawy
  • Składnik
  • Rodzaj diety
  • Poziom trudności
  • Czas przygotowania
Rozwiń menu

Świąteczny kisz z kapustą kiszoną i grzybami

do 60 min.
łatwy
Oceń :
(1)
separator
kisz, kapusta, grzyby, potrawy świąteczne
fot. Materiały prasowe Lubella

Świąteczny kisz z kapustą kiszoną i grzybami - składniki

  • 300 g mąki krupczatki
  • 200 g masła
  • 2 jajka
  • łyżeczka soli
  • 400 g kapusty kiszonej
  • 100 g suszonych namoczonych grzybów
  • cebula
  • 20 g suszona żurawiny
  • woda z namaczania grzybów
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • olej
  • sól
  • pieprz

Świąteczny kisz z kapustą kiszoną i grzybami - sposób przygotowania

Mąkę z masłem i solą posiekaj nożem do momentu, aż powstaną grudki wielkości zacierek. Wtedy dodaj jajka i szybko zagnieć ciasto tak, aby za bardzo nie ogrzać go rękami. Zawiń w folię i odłóż do lodówki. Grzyby wcześniej namocz. Gdy staną się miękkie, odciśnij nadmiar z wody i posiekaj. Cebulę posiekaj wraz z czosnkiem i podsmaż z grzybami na oleju. Dodaj odciśnięta i posiekaną kapustę, wodę z grzybów oraz żurawinę i przyprawy. Duś  na ogniu do momentu, aż cała woda odparuje. Tak przygotowany farsz schłódź. Część ciasta zostaw do dekoracji, a pozostała część rozwałkuj i wyłóż nią tortownicę lub formę do tarty. Ciasto piecz w 180 stopniach przez 15 minut. Następnie wyjmij je i na lekko upieczone nałóż farsz, a z resztę ciasta zrób dekorację na farszu. Całość piecz przez kolejne 20 minut do momentu aż ciasto się zezłoci.

Świąteczny kisz z kapustą kiszoną i grzybami - dodatkowe informacje

- Przepis dla wegetarianina



źródło: materiały prasowe Lubella
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?