Babyonline.pl
 
 
  • Dla kogo
  • Pora dnia
  • Rodzaj potrawy
  • Składnik
  • Rodzaj diety
  • Poziom trudności
  • Czas przygotowania
Rozwiń menu

Świąteczny piernik

do 20 min.
łatwy
Oceń :
(1)
separator

Świąteczny piernik - składniki

  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 1 szklanka płatków owsianych,
  • 1 szklanka mleka 0,5% tłuszczu,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki miodu,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego Diamant lub 5 tabletek stewii,
  • 1/2 opakowania przyprawy korzennej do piernika.
Dodatkowo:
  • banan,
  • pistacje lub inne orzechy,
  • gorzka czekolada.

Świąteczny piernik - sposób przygotowania

Płatki owsiane zmiel na pył. W mleku rozpuść 5 tabletek stewii – sprawdź czy na pewno się rozpuściły i w razie potrzeby rozgnieć je łyżeczką. Jajka zmiksuj do uzyskania puszystej konsystencji, dodaj miód, mąkę, płatki oraz mleko i dalej miksuj. Kiedy powstanie gładka masa dodaj proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną- wymieszaj. Ciasto przelej do formy „keksówki” wyłożonej papierem do pieczenia lub użyj formy silikonowej. Piecz w temp. 160°C przez ok. 45 min.

Po ostudzeniu kawałki piernika podawać z plastrami banana I garstką pistacji, polane gorzką czekoladą. Jeżeli chcesz uniknąć przypalania się czekolady podczas rozpuszczania to zrób to tak: wlej wodę do niewielkiego garnka, poczekaj aż zacznie wrzeć i wtedy, nie zmniejszając znacznie temperatury, połóż nad gotująca się wodą miseczkę/talerzyk z kawałkami gorzkiej czekolady. Następnie gotuj wodę dotąd, aż czekolada się rozpuści.

Zobacz inne przepisy na piernik

Przepis nadesłany na konkurs "Świąteczne wypieki z Babyonline.pl" nadesłany przez Patrycję Świąder.

Świąteczny piernik - dodatkowe informacje

- Przepis dla wegetarianina



źródło: Patrycja Świąder
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?