Babyonline.pl
 
 
Rozwiń menu

Jak zrobić domowy syrop czosnkowy na przeziębienie?

| 28.11.2016, aktualizacja: 30.11.2016 | 0

Jeśli twoje dziecko ma już dwa latka, a przeziębienie nie rozwinęło się jeszcze w poważniejszą chorobę, możesz spróbować leczyć je domowymi sposobami. Pomocny będzie syrop z czosnku. Czy wiesz, jak go zrobić?

separator
Wyślij e-mailem
separator
Oceń :
(1)
Surop czosnkowy na przeziębienie u dziecka
fot. Fotolia

Czosnek ma silne właściwości antybakteryjne (dzięki substancjom lotnym, odpowiadającym też za jego zapach). Stosuje się go np. w leczeniu przeziębień, chorych zatok, przewlekłych nieżytów oskrzeli. Czosnek jest bogaty w składniki mineralne, zawiera m.in.: wapń, mangan, żelazo, cynk, fosfor, chlor, jod oraz witaminy: B1, B2, C. Jednak gotowanie czosnku niszczy wartościowe składniki, dlatego syrop czosnkowy na przeziębienie robi się z surowego czosnku. Niestety, syrop czosnkowy ma dość nieprzyjemny smak, ale przed podaniem warto go schłodzić – wtedy zyska nieco na smaku.

Jak zrobić syrop czosnkowy?

Do słoika wrzuć 8 ząbków czosnku, włóż 2 łyżki miodu, pokrojoną połówkę cytryny (wcześniej umytą i sparzoną wrzątkiem), wyciśnij sok z drugiej połówki i wlej szklankę przegotowanej zimnej wody. Słoik dobrze zakręć, zamieszaj i wstaw miksturę na dobę do lodówki. Przecedź. I zlej do czystej buteleczki lub słoika. Przechowuj w lodówce.

Jak podawać syrop czosnkowy?

Syrop czosnkowy na przeziębienie nadaje się dla dzieci powyżej 2. roku życia (wcześnie wypróbuj syrop z cebuli). Podawaj go 2–3 razy dziennie po 1–2 łyżeczki. Syrop nadaje się też dla dorosłych.

Zobacz też: Nie lekceważ przeziębienia dziecka!

separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?