Babyonline.pl
 
 
Rozwiń menu

Jak przygotować syrop z buraka?

| 28.02.2017, aktualizacja: 28.02.2017 | 0

Jest świetny na przeziębienie i dużo smaczniejszy niż syrop z cebuli. Jest też świetnym źródłem żelaza, co szczególnie ważne dla małych anemików. Oto szybko sposób na przygotowanie pysznego syropu z buraka dla dziecka.

separator
Wyślij e-mailem
separator
Oceń :
(1)
syrop z buraka
fot. Fotolia

Syrop z buraka z łatwością przygotujesz w domu - nie trzeba go nawet gotować. Wystarczy jeden dzień i syrop z buraka zrobi się niemal sam. Potem trzeba go tylko zlać do buteleczki i regularnie podawać dziecku. 

Jak działa syrop z buraka?

Syrop z buraka, podobnie jak sok z buraków,  jest szczególnie polecany przy przeziębieniach, uporczywym kaszlu czy chrypce. Działa wykrztuśnie, pomagając przy oczyszczaniu dróg oddechowych. Ma sporo żelaza, a dla przyszłych mam ważne jest to, że stanowi bogate źródło kwasu foliowego, który korzystnie wpływa na rozwój nienarodzonego dziecka.

Jak przygotować syrop z buraka?

Buraka ćwikłowego obierz, pokrój w drobną kostkę i zasyp 4 łyżkami cukru lub dodaj do niego łyżkę miodu. Odstaw na cały dzień. Następnego dnia rano przecedź syrop z buraka przez sitko i przelej do osobnego naczynia, najlepiej zamykanej buteleczki. Przechowuj w lodówce. Jeśli chcesz zrobić większą ilość syropu, odpowiednio zwiększ ilość składników.

Jak podawać syrop z buraka? 

Dziecku powyżej 1. roku życia podawaj syrop 2 razy dziennie po łyżeczce. 

Zobacz też: Jaki miód jest najlepszy dla dziecka?
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?