Babyonline.pl
 
 
Gry
  • Dla kogo
  • Pora dnia
  • Rodzaj potrawy
  • Składnik
  • Rodzaj diety
  • Poziom trudności
  • Czas przygotowania
Rozwiń menu

Szakszuka z cieciorką

Dla dziecka od 3. roku życia

do 35 min.
łatwy
Oceń :
(1)
separator
szakszuka z cieciorką
fot. mat. pras. Łowicz

Szakszuka z cieciorką - składniki

  • kartonik przecieru pomidorowego, np. Łowicz 
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • pół czerwonej cebuli
  • czerwona papryka
  • mały por (biała część)
  • ząbek czosnku
  • 200 g ugotowanej ciecierzycy
  • spora szczypta wędzonej mielonej papryki
  • spora szczypta cayenne
  • szczypta cynamonu
  • szczypta soli i kolorowego pieprzu
  • pół łyżeczki lubczyku
  • 2 liście laurowe
  • 3 jajka
  • szczypiorek

Szakszuka z cieciorką - sposób przygotowania

Piekarnik nagrzej do 200 stopni. Na patelni, którą można używać w piekarniku, rozgrzej olej i zeszklij na nim pokrojoną w piórka cebulę. Dodaj pokrojoną w paseczki paprykę oraz posiekanego pora. Następnie dodaj wszystkie przyprawy oraz opłukaną ciecierzycę. Podsmaż całość, aż warzywa nieco zmiękną. Dodaj przecier pomidorowy, wymieszaj i duś jeszcze 2-3 minuty. Wyłącz ogień, na wierzch wbij jajka. Patelnię włóż do nagrzanego piekarnika. Danie piecz około 10 minut, aż białka jajek będą ścięte. Przed podaniem posyp szczypiorkiem.

Zobacz też inne przepisy na śniadania dla dzieci

Szakszuka z cieciorką - dodatkowe informacje

- Przepis dla wegetarianina



źródło: mat. pras. Łowicz
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?