Babyonline.pl
 
 
  • Dla kogo
  • Pora dnia
  • Rodzaj potrawy
  • Składnik
  • Rodzaj diety
  • Poziom trudności
  • Czas przygotowania
Rozwiń menu

Szaszłyki z jarzynami

Dla dziecka od 3. roku życia

do 30 min.
łatwy
Oceń :
(0)
separator
szaszłyk, szaszłyki, warzywa
fot. BeTa-Artworks - Fotolia.com

Szaszłyki z jarzynami - składniki

  • plaster chudej cielęciny (20 dag)
  • 5 małych ziemniaków
  • 10 różyczek brokułu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • czarny pieprz
  • słodka papryka w proszku
  • odrobina suszonego oregano
  • 4 grube drewniane patyczki do szaszłyków namoczone przez 15 minut w zimnej wodzie

Szaszłyki z jarzynami - sposób przygotowania

Mięso umyj, osusz, pokrój w kostkę o boku ok. 1,5 cm. Zrób marynatę: wymieszaj oliwę, pieprz, paprykę i oregano. Zalej mięso, wstaw do lodówki na godzinę. Umyj warzywa. Ziemniaki, obierz, opłucz i ugotuj tak, by były półtwarde. Brokuły zblanszuj (zalej wrzątkiem na 2 minuty, odcedź). Nadziewaj na patyczki na przemian kostkę mięsa, pół ziemniaka i brokułową różyczkę. Szaszłyki ułóż na blasze, polej pozostałą marynatą i włóż do piekarnika rozgrzanego do 160°C na 20–30 minut. Co jakiś czas je obracaj. Na talerzu zdejmij z patyczków. Podawaj z gęstym jogurtem.

źródło: "Twoje Dziecko"
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?