Babyonline.pl
 
 
  • Dla kogo
  • Pora dnia
  • Rodzaj potrawy
  • Składnik
  • Rodzaj diety
  • Poziom trudności
  • Czas przygotowania
Rozwiń menu

Szaszłyki z kurczaka w salsie z suszonego mango i chilli

Dla dziecka od 3. roku życia

do 90 min.
średni
Oceń :
(1)
separator
Szaszłyki z kurczaka
fot. Bakalland

Szaszłyki z kurczaka w salsie z suszonego mango i chilli - składniki

  • 1 duży filet z piersi kurczaka
  • 1 czerwona cebula
  • 140 g suszonego mango  (np. Bakalland)
  • 1 mała papryczka chilli
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1 limonka
  • garść świeżej kolendry
  • sól i pieprz do smaku 
  • 150 ml jogurtu naturalnego
  • 1 owoc granatu

Szaszłyki z kurczaka w salsie z suszonego mango i chilli - sposób przygotowania

Kurczaka myjemy i kroimy w cienkie plastry. Następnie przygotowujemy marynatę. Do osobnego naczynia przekładamy suszone mango, posiekaną papryczkę chili i czosnek, do składników dodajemy pół szklanki wody. Odstawiamy na 15–20 minut. Na patelni smażymy drobno posiekaną cebulkę i dodajemy pozostałe składniki. Smażymy do momentu, aż składniki zredukują się i powstanie z nich płynna masa. Do gotowej, wystudzonej marynaty dodajemy paski kurczaka i posiekaną kolendrę, wszystko skrapiamy sokiem z połowy limonki i odstawiamy na 40 minut. Tak przygotowane mięso nabijamy na patyczki do szaszłyków, tworząc harmonijkę. Gotowe szaszłyki grillujemy na patelni, aż mięso zacznie się rumienić. Szaszłyki możemy dodatkowo skropić sokiem z pozostałej limonki i podajemy z jogurtem i owocami granatu. 

Zobacz więcej przepisów na dania z drobiem
 


źródło: Przepis pochodzi z materiałów prasowych Bakalland
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?