Babyonline.pl
 
 
  • Dla kogo
  • Pora dnia
  • Rodzaj potrawy
  • Składnik
  • Rodzaj diety
  • Poziom trudności
  • Czas przygotowania
Rozwiń menu

Sznycel jarski z jajkiem

Dla dziecka od 3. roku życia

do 60 min.
średni
Oceń :
(1)
separator

Sznycel jarski z jajkiem - składniki

  • 1,2 kg ziemniaków
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mąki
  • 2 łyżki masła lub śmietany 
  • 6 małych świeżych jajek
  • bułka tarta
  • sól morska lub ziołowa
  • olej

Sznycel jarski z jajkiem - sposób przygotowania

Ziemniaki umyj, obierz, ugotuj, przeciśnij przez praskę. Utrzyj z dwoma jajkami, mąką, masłem (lub śmietaną), przypraw do smaku solą. Uformuj owalne płaskie kotleciki i obtocz je w tartej bułce. Smaż na złoty kolor z obu stron na gorącym oleju. Ułóż na ogrzanym półmisku. Usmaż jajka sadzone, ułóż po jednym na każdym kotlecie. Podawaj z surówką z warzyw lub zieloną sałatą. 

Nasza rada: Kotlety z ziemniaków są też wyborne z sosem pomidorowym lub grzybowym (ten ostatni nie jest dla dzieci). Do masy ziemniaczanej można dodać parmezan, bryndzę, cebulkę.

Sznycel jarski z jajkiem - dodatkowe informacje

- Przepis dla wegetarianina

separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?