Babyonline.pl
 
 
Gry
Rozwiń menu

Encyklopedia żywienia dziecka

A B C D F G J K M O P R S T W Z Wszystkie

Szpinak

Szpinak jest bardzo wartościowy, nawet mrożony. Zawiera dużo składników mineralnych (cenne źródło potasu!) oraz kwas foliowy i witaminy. Sezon na szpinak trwa od kwietnia do lipca-sierpnia. Dziecku możesz podać szpinak pod koniec 1. roku życia.

Szpinak dla dzieci - od kiedy podawać?

Szpinak może zacząć jeść 10-11-miesięczne dziecko. Nie podawaj go jednak, jeśli dziecko ma problemy z nerkami. Szpinak zawiera kwas szczawiowy, który w połączeniu z wapniem tworzy nieprzyswajany przez organizm szczawian wapnia.

Wartości odżywcze szpinaku

Najcenniejsze pod względem smakowym i odżywczym są młode liście szpinaku.  Zawiera on przeciwutleniacze, które mają działanie m.in. przeciwnowotworowe. Szpinak to także dobre źródło kwasu foliowego i witaminy K. Warzywo to zawiera duże ilości potasu i żelaza, a także witaminy: E, B1, B2, B3, B5, B6, H i C.

Jak podawać dziecku szpinak

Papka ze szpinaku raczej nie przypadnie dziecku do smaku. Na szczęście możliwości jego wykorzystania jest wiele. Świeży szpinak nadaje się do sałatek, np. sałatki z pomarańczą i granatem. Oprócz tego świetnie sprawdzi się jako farsz do naleśników i pierogów albo warzywo na zupę.

Zobacz też:
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?