Babyonline.pl
 
 
Rozwiń menu

Sztuka łączenia produktów

| 22.08.2008, aktualizacja: 22.08.2008 | 0

Czy wiesz, dlaczego gotowana marchewka jest najlepsza z masłem? Oto tajemnice łączenia produktów, dzięki którym przygotowywane potrawy nie tracą swoich wartości.

separator
Wyślij e-mailem
separator
Oceń :
(1)
kuchnia, sałatka, warzywa
Choć z pewnością jesteś mistrzynią w kuchni, to czy na pewno zdrowo komponujesz posiłki? To ważne, bo różnorodne menu jest korzystne dla zdrowia – twojego i dziecka. O tym, czy to, co zjemy, zostanie wykorzystane przez organizm, decyduje wiele rzeczy.
Na pewno wiesz, że warzyw nie można przetrzymywać w wodzie, bo tracą sole mineralne. Że chleb pełnoziarnisty jest bardziej wartościowy niż biała bułeczka, a bogate w witaminę C truskawki lepiej jeść na surowo, niż gotować z nich kompot. A co z łączeniem produktów? Okazuje się, że to jest równie ważne: może ułatwiać lub uniemożliwiać przyswajanie wielu witamin i składników mineralnych, zwłaszcza tych, których często nam brakuje, m.in. żelaza, wapnia, jodu.
Pewnie posypujesz potrawy koperkiem lub pietruszką, a zupę szczawiową podajesz z jajkiem. Warto to robić! A może są jeszcze inne korzystne połączenia, o których nie wiedziałaś? Przekonaj się, jak prostymi trikami dostarczyć organizmowi więcej składników odżywczych.

JAKIE PRODUKTY MOŻNA ŁĄCZYĆ

Mięso + kasza + gotowane warzywa
Choć żelazo obecne w warzywach i kaszach przyswaja się gorzej (jedynie w 1–8%) niż zawarte w mięsie, także jest organizmowi potrzebne. Łatwo to można poprawić, podając do dań mięsnych warzywa i kasze. W mięsie (i rybach) znajduje się tzw. czynnik mięsny (meat factor), który zwiększa wchłanianie żelaza roślinnego, tzw. niehemowego.
Dobra rada. Ugotuj na sypko kaszę jęczmienną i podaj ją z leczo (uduszone z oliwą pomidory, papryka, cebula). Możesz dodać wieprzowiny.

Ziemniaki, kasze + natka pietruszki lub koperek + surówka lub kwaszonki
Również witamina C sprawia, że żelazo zawarte w warzywach lepiej się przyswaja. Dlatego łącz dobre źródła tej witaminy, np. natkę pietruszki (sama ma dużo żelaza) z ziemniakami (poza potasem dostarczają też żelaza) i produktami zbożowymi. Podobnie korzystnie działają kwasy organiczne zawarte w kwaszonej kapuście i ogórkach kiszonych.
Dobra rada. Surówki zakwaszaj sokiem z cytryny. To ekstradawka witaminy C.

Gotowana marchewka + masło
Wystarczy niewielka ilość tłuszczu dodana pod koniec gotowania (lub już na talerzu), by beta-karoten zawarty w marchewce, dyni, szpinaku czy brokułach przekształcił się w cenną witaminę A. Także surowe warzywa – sałatę, pomidory, paprykę – podawaj z oliwą z oliwek albo śmietaną.
Dobra rada. Marchewkę wybieraj o zaokrąglonych końcach, żywo pomarańczową – taka ma najwięcej beta-karotenu.

Sałatki warzywne + sos winegret + migdały lub orzechy
Dodatek orzechów, migdałów lub kiełków pszenicy (mają dużo witaminy E) sprawia, że cenne wielonienasycone kwasy tłuszczowe zawarte w olejach roślinnych nie ulegają utlenianiu. To proces, który je niszczy.
Dobra rada. Do sałatek najlepiej dodawać migdały w płatkach, a orzechy bardzo drobno siekać – dla dzieci dopiero od trzeciego roku życia. Pamiętaj o awokado – to świetne źródło tłuszczów nienasyconych.

Szpinak + śmietana
Kwas szczawiowy zawarty w szpinaku, szczawiu, botwince i rabarbarze źle wpływa na przyswajanie wapnia. Jeśli jednak dodasz do nich mleko lub śmietanę i jajko, to wapń zawarty w nabiale połączy się z kwasem szczawiowym z tych warzyw, nie naruszając zasobów wapnia w organizmie.
Dobra rada. Tradycyjnym, dobrze skomponowanym daniem jest chłodnik na jogurcie lub zsiadłym mleku z jajkiem.

Kasza jaglana lub ryż + maliny + śmietanka
Owoce to dobre źródło witaminy C, a ich dodatek do kasz, płatków, ryżu ułatwia przyswajanie żelaza ze zbóż. Ryż i kasze łącz z truskawkami, porzeczkami, ananasem, kiwi. W winogronach, jabłkach, gruszkach, brzoskwiniach jest mniej witaminy C i nie mają takiego działania.
Dobra rada. Dojrzałe owoce są wystarczająco słodkie, nie dodawaj cukru.
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?