Babyonline.pl
 
 
  • Dla kogo
  • Pora dnia
  • Rodzaj potrawy
  • Składnik
  • Rodzaj diety
  • Poziom trudności
  • Czas przygotowania
Rozwiń menu

Talarki jabłkowe - przepis

Dla dziecka od 18. miesiąca życia

do 40 min.
łatwy
Oceń :
(2)
separator
chipsy jabłkowe, talarki jabłkowe, przepis na chipsy
fot. Fotolia

Talarki jabłkowe - przepis - składniki

  • 5 jabłek (kwaskowych)
  • 2 jajka
  • szklanka mąki
  • 2 szklanki maślanki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • cukier puder wymieszany z cukrem waniliowym do posypania
  • olej do smażenia

Talarki jabłkowe - przepis - sposób przygotowania

Z jajek, maślanki, mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli wyrób gładkie ciasto (powinno mieć konsystencję śmietany). Jabłka obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne, pokrój w plasterki. Każdy zanurzaj w cieście i kładź na rozgrzany tłuszcz. Chwilę podsmaż, by były delikatnie przyrumienione i chrupiące. Gotowe układaj na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.

Nasza rada: Takie owocowe talarki są znacznie zdrowsze niż chipsy. Można je też robić z gruszek – jednak wtedy bez dodatku cukru, gdyż owoce te są bardzo słodkie.
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?