Babyonline.pl
 
 
  • Dla kogo
  • Pora dnia
  • Rodzaj potrawy
  • Składnik
  • Rodzaj diety
  • Poziom trudności
  • Czas przygotowania
Rozwiń menu

Tarta z gruszkami dla dzieci

Dla dziecka od 3. roku życia

do 340 min.
trudny
Oceń :
(0)
separator
fot. Fotolia

Tarta z gruszkami dla dzieci - składniki

Ciasto:
  • 125 g masła o temperaturze pokojowej,
  • 250 g mąki,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 4,5 łyżek lodowatej wody,
  • 4 dojrzałe, lecz twarde gruszki.
Krem migdałowy:
  • 60 g masła,
  • 1 jajko,
  • 60 g cukru pudru,
  • 80 g zmielonych migdałów.

Tarta z gruszkami dla dzieci - sposób przygotowania

Wymieszaj na stolnicy mąkę, cukier i sól. Dodaj masło (siekając je nożem), skrop wodą i szybko zagnieć. Uformuj kulę, owiń ją lnianą ściereczką i włóż do lodówki na ok. 2 godziny. Stolnicę oraz wałek oprósz mąką. Ciasto rozwałkuj na cienki placek – nieco większy niż forma do pieczenia. Do wysmarowanej masłem tortownicy przenieś ciasto (owinięte na wałku). Ukształtuj widelcem ozdobny rancik. Jajko wlej do miseczki z miękkim masłem, dodaj cukier i ubij trzepaczką w kształcie rózgi. Krem wymieszaj ze zmielonymi migdałami. Gruszki obierz, przekrój na połowę, usuń gniazda nasienne. Gotuj w lekkim syropie, na wolnym ogniu przez 3 minuty. Odsącz je na sitku. Więcej niż połowę kremu rozsmaruj na cieście, ułóż gruszki, pozostałym – polej ciasto dla dzieci. Piecz w nagrzanym piekarniku ok. 40 minut.
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?