Babyonline.pl
 
 
Rozwiń menu

Terrina serowo-waniliowa

| 25.01.2012, aktualizacja: 25.01.2012 | 0
separator
Wyślij e-mailem
separator
Oceń :
(0)
kuchnia dla malca, przepisy na kinderbal
fot. A. Rogalski, E. Gmiter-Rogalska, A. Borowska
Składniki na 6 porcji:
- 1/2 kg mielonego sera białego 
- 1,5 szklanki słodkiej śmietanki 
- tabliczka białej czekolady 
- 5 łyżeczek żelatyny 
- 3 łyżki cukru pudru 
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 
- sok z 1/2 cytryny 
- owoce do dekoracji

Sposób wykonania:
1. W 1/2 szklanki wody namocz żelatynę i rozpuść na parze. Czekoladę połam na małe kawałki i również rozpuść na parze.
2. Ser zmiksuj z cukrem, sokiem z cytryny i ekstraktem waniliowym. Cały czas miksując, dodawaj czekoladę oraz przestudzoną żelatynę.
3. Masę serową przełóż do foremki wyłożonej folią aluminiową. Odstaw do lodówki na 4–5 godz.
4. Terrinę podawaj pokrojoną w grube plastry, obłożoną ulubionymi owocami.

Nasza rada:
Ważnym składnikiem terriny jest ekstrakt waniliowy. Możesz go zastąpić miąższem z laski wanilii. Nie używaj natomiast aromatu wanilinowego do ciast, gdyż zepsuje smak deseru.

Przygotowanie: 15 min
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?