Babyonline.pl
 
 
Rozwiń menu

11 pytań o tłuszcze w diecie dziecka

| 02.03.2009, aktualizacja: 23.04.2015 | 1

Dieta całej rodziny powinna zawierać odpowiednie ilości tłuszczu, zwłaszcza tego dobrego. Bo jest on niezbędny dla zdrowia i prawidłowego rozwoju dziecka. No tak... tylko który tłuszcz jest dobry?

separator
Wyślij e-mailem
separator
Oceń :
(0)
Dziecko z bułką
fot. Fotolia
Dieta bez tłuszczu wcale nie jest zdrowa. Zresztą tak naprawdę nie ma takiej, bo tłuszcze znajdują się nawet w pomidorach czy jabłkach (choć w śladowych ilościach). Tłuszcze są ważnym źródłem energii, dostarczają niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych i pomagają we wchłanianiu witamin w nich rozpuszczalnych, czyli A, D, E i K. Kwasy tłuszczowe biorą udział w procesie budowy komórek – dlatego są tak potrzebne dzieciom w okresie szybkiego wzrostu. To składniki budujące rdzeń kręgowy i mózg, które w 60% składają się właśnie z tłuszczu, a każde włókno nerwowe otoczone jest tłuszczową osłonką. Mają wpływ na stan skóry, ostrość wzroku, krzepliwość krwi i zapewniają prawidłową budowę hormonów, a także chronią organizm przed utratą ciepła. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe (np. LC-PUFA) pozytywnie wpływają na rozwój intelektualny dziecka. Dzieci do trzeciego roku życia powinny otrzymywać z tłuszczu do 41% energii dziennie, starsze już nieco mniej. 

1. Jaki tłuszcz dodawać do zupek dla dzieci?

Dodawaj świeże masło, oliwę z oliwek (najlepiej extra virgin, czyli z pierwszego tłoczenia) lub olej rzepakowy bezerukowy. Zawierają najkorzystniejsze kwasy tłuszczowe. Wystarczy łyżeczka któregoś z nich na porcję zupki. Należy dodać tłuszcz, gdy zupka jest już ugotowana (dla najmłodszych także zmiksowana). Niemowlętom do 7–8. miesiąca życia po dodaniu masła, oliwy lub oleju zupkę należy krótko zagotować. Potem wystarczy tylko ostudzić ją do odpowiedniej temperatury i podać.

Zobacz też: Masło, margaryna czy oliwa? 7 ważnych faktów o tłuszczach dla dziecka

2. Czym smarować kanapki?

Dzieciom do trzeciego roku życia chleb smaruj masłem. Starsze dzieci mogą jeść też margaryny dobrej jakości, czyli tzw. miękkie, które łatwo jest rozsmarować. Nie nakładaj grubej warstwy – wystarczy cienko posmarować kromkę masłem lub margaryną.

3. Jak odróżnić masło od miksów? Czy dzieci mogą je jeść?

Miksy często pakowane są jak masło (w kostkę) i wyglądają podobnie – w sklepie trudno je odróżnić. Dlatego czytaj etykiety. Na opakowaniu miksów nie ma  słowa „masło” – nawet jeśli opakowanie do złudzenia je przypomina. Miksy to mieszanki masła z olejami roślinnymi bądź margaryną i margaryny z tłuszczem mlecznym. Ważne jest, jaki procent w miksie (zwykle duży) stanowią tłuszcze roślinne. Są to bowiem tłuszcze utwardzane, a więc zawierające szkodliwe dla zdrowia izomery trans (co to są izomery trans – patrz następna strona) kwasów tłuszczowych. Dlatego nie poleca się ich dzieciom.

4. Czy maluchom można dawać tłuste mięso?

Nie. Dla najmłodszych kupuj chude mięso dobrej jakości, usuwaj z niego widoczny tłuszcz, zdejmuj skórę z drobiu. Dzieci powyżej roku nie powinny jeść kiełbas, pasztetu (chyba że domowy – wtedy wiesz, co zawiera), a dobrej jakości parówkę daj dopiero kilkulatkowi. I to też od czasu do czasu. W parówkach może być nawet 40% tłuszczu!

Zobacz też: Jak podawać dziecku mięso? 5 sprawdzonych sposobów

5. Jakie tłuszcze zawiera mleko modyfikowane?

W przeciwieństwie do mleka krowiego modyfikowane ma skład wzorowany na pokarmie mamy. Jego receptury są tak opracowywane, by zawierały wszystkie potrzebne maluchom tłuszcze. Choć ilość tłuszczu w mleku kobiecym i krowim jest podobna, to pokarm zawiera więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych. Są one dobrze przyswajane i pełnią ważną rolę w dojrzewaniu mózgu. Do mieszanki dodaje się odpowiednią ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych, m.in. kwasu linolowego i alfa-linolenowego, niezbędnych do prawidłowego rozwoju dziecka. W mleku modyfikowanym połowę tłuszczów stanowią tłuszcze nienasycone (tak jak w pokarmie mamy). W mieszankach jest też cholesterol, który odgrywa ważną rolę w rozwoju malucha, dojrzewaniu jego układu nerwowego, powstawaniu niektórych hormonów oraz witaminy D3.
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (1)
avatar

MalenaMarlena
MalenaMarlena | 2016-11-29 21:16 Zgłoś komentarzZgłoś komentarz do moderacji

Ja staram się być jak najbardziej z ekologią za pan brat, dlatego olej tez postanowiłam wybrać jak najzdrowszy. Poszukałam i poszukałam i trafiłam na olej do posiłków od Holle. Jest to mix olejów (rzepakowy, słonecznikowy i konopny), oczywiscie ekologiczny. Dziecko nie ma problemów z brzuszkiem i ładnie się rozwija.

Odpowiedz
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?