Babyonline.pl
 
 
  • Dla kogo
  • Pora dnia
  • Rodzaj potrawy
  • Składnik
  • Rodzaj diety
  • Poziom trudności
  • Czas przygotowania
Rozwiń menu

Torcik biszkoptowy z truskawkami

do 180 min.
łatwy
Oceń :
(2)
separator
tort, ciasto, tort dla dzieci, urodziny
fot. smailik - Fotolia.com

Torcik biszkoptowy z truskawkami - składniki

  • 2 szklanki mleka
  • laska wanilii
  • 4 żółtka
  • szklanka miodu naturalnego
  • 2 dag maki ziemniaczanej
  • 5 dag kakao
  • 25 dag masła lub margaryny
  • paczka biszkoptów
  • 1/4 szklanki soku z pomarańczy
  • 50 dag truskawek
  • śmietanka kremowa do dekoracji

Torcik biszkoptowy z truskawkami - sposób przygotowania

Masa: Mleko zagotować z posiekaną wanilia i przecedzić. Żółtka utrzeć z miodem, mąką i kakao; wlewać powoli do takiej masy gorące mleko, szybko mieszając trzepaczką. Potem wstawić do większego naczynia z gorącą woda i ubijać na parze przez ok 10 minut. Następnie zdjąć z ognia i dodawać po kawałku masła, ciągle ucierając.
Biszkopty skropić sokiem z pomarańczy, wyłożyć nimi formę, nalać część kremu, obłożyć opłukanymi i obranymi truskawkami, zalać pozostałym kremem i włożyć do lodówki na 2-3 godziny. Udekorować bitą śmietaną.

Zobacz też: Tort urodzinowy dla dziecka - ciekawe propozycje!
Sprawdź inne słodkie przepisy
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?