Babyonline.pl
 
 
  • Dla kogo
  • Pora dnia
  • Rodzaj potrawy
  • Składnik
  • Rodzaj diety
  • Poziom trudności
  • Czas przygotowania
Rozwiń menu

Tort czekoladowy z owocami

Dla dziecka od 2. roku życia

do 70 min.
średni
Oceń :
(3)
separator
Tort czekoladowy z owocami - przepis na tort
fot. materiały prasowe PR_room

Tort czekoladowy z owocami - składniki

Na ciasto:
  • 30 g kakao w proszku
  • 150 ml wody
  • 250 g cukru
  • 6 dużych jajek
  • 125 g kostki do pieczenia Kasia
  • 200 g mąki pszennej uniwersalnej
  • 70 g mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 paczka cukru waniliowego / 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 200 g mrożonych czerwonych jagód
Na krem:
  • 200 g serka śmietankowego
  • 4 łyżeczki cukru
  • skórka i sok z cytryny lub limonki
  • 200 ml świeżej śmietany do ubijania

Tort czekoladowy z owocami - sposób przygotowania

Rozgrzej piekarnik do 175°C. Nasmaruj tłuszczem i wyłóż papierem do pieczenia 3 okrągłe formy (23 cm).
Wymieszaj kakao w proszku z gorącą wodą i odstaw na bok. Rozdziel jajka.
Ubij w misce żółtka z cukrem do uzyskania lekkiej i puszystej masy. Dodaj kostkę do pieczenia Kasia i miksuj aż do połączenia wszystkich składników.
Przesiej mąkę pszenną i kukurydzianą, połącz z sodą oczyszczoną oraz proszkiem do pieczenia i wymieszaj z masą.
Ubij białka z aromatem waniliowym na sztywną pianę i ostrożnie wymieszaj z masą. Przełóż 1/3 masy do jednej z 3 form. Dodaj kakao do pozostałej masy, dobrze wymieszaj i połowę masy przełóż do drugiej formy.
Dodaj połowę mrożonych jagód do pozostałej masy i przełóż ją do trzeciej formy.
Włóż do nagrzanego piekarnika i piecz około 30 minut lub do momentu, gdy szpikulec włożony do środka ciasta będzie czysty po wyjęciu (oznacza to, że ciasto jest gotowe).
Po upieczeniu ciasto wyjmij je z foremek i pozostaw na drucianej podkładce do wystygnięcia. Aby przygotować krem, należy połączyć serek śmietankowy z cukrem, skórką i sokiem z cytryny. W osobnej misce ubij na sztywno śmietanę i połącz z masą serową.
Dolną warstwą tortu będzie ciasto czekoladowe z jagodami. Posmaruj je masą serową. Jako drugą warstwę ułóż biszkopt bez dodatków, posmaruj masą i posyp pozostałymi jagodami. Na samej górze umieść ciasto czekoladowe i całość posmaruj pozostałą masą serową. Udekoruj malinami i truskawkami wasze ciasto na urodziny.

Porada: zamiast owoców do dekoracji można użyć wiórków czekoladowych i/lub ulubionych cukierków – będzie to idealna ozdoba tortu urodzinowego dla chłopca lub dziewczynki.

Źródło: materiały prasowe PR_room
 
 
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?