Babyonline.pl
 
 
Rozwiń menu

6 ważnych faktów o truskawkach

| 01.07.2011, aktualizacja: 03.09.2015 | 0

Już za chwileczkę, już za momencik będzie coraz więcej świeżych owoców. Końcówka maja i początek czerwca tradycyjnie należą do truskawek. Truskawki mogą jeść już roczne dzieci. Najedzcie się nimi na zapas, bo sezon trwa krótko!

separator
Wyślij e-mailem
separator
Oceń :
(0)
dziecko, truskawki
fot. Panthermedia
Truskawki to królowe wiosny - pojawiają się, gdy tylko robi się słonecznie i ciepło. Są świeże, pachnące, soczyste. I takie zdrowe! Sezon na truskawki nie trwa długo, więc korzystajcie z nich póki czas.

1. Truskawkę wyhodowano ze skrzyżowania dwóch gatunków poziomek

Jej polska nazwa pochodzi ponoć od słowa „trusk”, oznaczającego trzaskanie, które słychać przy odłamywaniu jej liści i owoców.

Zobacz też: Dieta truskawkowa

2. Truskawki są zdrowe

Zawierają więcej niż cytrusy witaminy C. Jak na owoce są bogate w żelazo, wapń, mangan i kobalt oraz witaminy  z grupy B (w tym kwas foliowy).  Poprawiają przemianę materii, działają lekko przeczyszczająco i moczopędnie, wspomagają pracę nerek. Poleca się je w niedokrwistości z niedoboru żelaza.

Zobacz też: 7 pysznych owoców egzotycznych dla dziecka

3. Truskawki mogą silnie alergizować 

Zdrowe dziecko może je jeść od 10. miesiąca, jeśli ma skłonność do alergii – w 2–3. roku życia. Po raz pierwszy podaj dziecku przetworzone truskawki – wysoka temperatura powoduje, że są mniej uczulające.

4. Najlepiej jeść truskawki na surowo

Wystarczy umyć truskawki pod bieżącą wodą, razem z szypułkami. Jeśli oderwiesz je wcześniej, owoce nasiąkną wodą, a ta wymyje z nich smak. Świetnie nadają się do deserów, ciast, galaretek, na owocową zupę, kompot.

Zobacz też: Przepis na truskawki w fartuszkach

5. Trzeba przechowywać truskawki w lodówce

Ale nie za długo. Myj truskawki dopiero przed jedzeniem – stracą najmniej cennych składników. Dbaj, by nie wyciekł z nich sok. Każdy nadpsuty owoc – nawet troszkę – trzeba wyrzucić.

6. Truskawkowe przetwory nie tracą aromatu i smaku surowych owoców.

Mrożone truskawki zachowują większość swoich wartości – mroź je w porcjach do jednorazowego zjedzenia. Rób z truskawek także konfitury, dżemy - świetnie nadają się na przetwory.

Zobacz też: Jak robić domowe przetwory?

Konsultacja: Edyta Gulińska, specjalista w dziedzinie żywienia, pracuje w Fundacji Fit Kid, autorka książek kulinarnych i poradnika o żywieniu kobiet w ciąży „Jedz dla dwojga, nie za dwoje”
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?