Babyonline.pl
 
 
Rozwiń menu

Truskawkowe deserki

| 30.06.2011, aktualizacja: 22.09.2015 | 0
separator
Wyślij e-mailem
separator
Oceń :
(0)
dziecko, truskawki
fot. Panthermedia
Letni sezon uważamy za otwarty. Nie pozostaje nic innego, jak korzystać z jego dobrodziejstw i przygotowywać owocowe pyszności. Żaden smyk się im nie oprze.
Kisiel truskawkowy (od 5.miesiąca)
SKŁADNIKI:
- 150 g truskawek
- łyżka cukru
- 250 ml wody
- łyżeczka mąki ziemniaczanej

PRZYGOTOWANIE: Umyj truskawki. Przełóż je do garnka, dodaj cukier i 200 ml wody. Zagotuj, zmniejsz ogień. Mąkę ziemniaczaną rozrób w 50 ml zimnej wody i szybko dodaj do kompotu truskawkowego, ciągle mieszając. Gotuj jeszcze chwilę, aż kisiel zacznie gęstnieć. Przelej deserek do pucharków.

Truskawki w kremie ( od 18.miesiąca)
SKŁADNIKI:
- 3 łyżki słodkiej śmietanki
- 1/2 łyżeczki skórki otartej z cytryny
- 100 g mielonego sera
- 1/2 szklanki truskawek
- 4 łyżki cukru pudru
PRZYGOTOWANIE:
Umyte truskawki zmiksuj z trzema łyżkami cukru pudru na gładki mus. Mielony ser delikatnie wymieszaj ze śmietanką, skórką cytrynową i pozostałym cukrem pudrem. Masę przełóż do pucharka i zalej musem truskawkowym.

Torcik z biszkoptami (od 2.roku)
SKŁADNIKI:
- 2 serki homogenizowane truskawkowe
- 2 serki waniliowe
- 2 galaretki truskawkowe i 2 pomarańczowe
- opakowanie podłużnych biszkoptów
- 300 g truskawek
- mięta do dekoracji
PRZYGOTOWANIE:
Dno okrągłej formy wyłóż papierem do pieczenia. Biszkopty przytnij do wysokości formy i obłóż nimi boki. Rozpuść galaretki w połowie tej ilości wody, która jest zalecana do ich przygotowania. Gdy przestygną, wymieszaj je z serkami. Masę truskawkową przelej do formy, wstaw do lodówki, by lekko stężała, następnie wlej masę pomarańczową. Deser odstaw w chłodne miejsce do zastygnięcia. Na wierzchu ułóż truskawki. Udekoruj miętą.

Mus truskawkowy (od 18.miesiąca)
SKŁADNIKI:
- 1/4 kg truskawek
- szklanka jogurtu naturalnego
- szklanka bitej śmietany
- 1/2 szklanki cukru
- opakowanie cukru waniliowego
- sok z połowy cytryny
- 4 łyżeczki żelatyny
PRZYGOTOWANIE:
Żelatynę rozpuść w pięciu łyżkach gorącej wody. Truskawki umyj i zagotuj w pół litra wody z cukrem, a następnie zmiksuj i połącz z połową żelatyny. Jogurt wymieszaj z sokiem cytrynowym, cukrem waniliowym, bitą śmietaną i resztą żelatyny. Obie masy lekko zamieszaj, przełóż do miseczek. Pozostaw do zastygnięcia w lodówce.
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?