Babyonline.pl
 
 
Rozwiń menu

Truskawkowe obłoczki - przepis

| 25.01.2012, aktualizacja: 21.05.2012 | 0
separator
Wyślij e-mailem
separator
Oceń :
(1)
kuchnia dla malca, przepisy na kinderbal
fot. A. Rogalski, E. Gmiter-Rogalska, A. Borowska
Sprawdź przepis na pyszny deser dla dzieci.
Składniki na 4 porcje:
- 50 dag truskawek 
- 3/4 szklanki cukru 
- 5 łyżeczek żelatyny 
- szklanka śmietany kremówki 
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 
- sok oraz skórka starta z cytryny 
- 2 łyżki wiśniówki 
- 2 łyżki cukru pudru

Sposób wykonania:
1. Truskawki szybko umyj i usuń szypułki. Odłóż kilka sztuk do dekoracji. Resztę pokrój, zasyp cukrem i odstaw na godzinę. Następnie zmiksuj.

2. Żelatynę namocz w 1/2 szklanki wody i rozpuść na parze. Zmiksowane truskawki wymieszaj z jogurtem, sokiem i skórką z cytryny oraz chłodną żelatyną. Dodaj bardzo delikatnie ubitą na sztywno kremówkę. Masę przelej do salaterki i odstaw do lodówki na 2 godziny.

3. Resztę truskawek pokrój, wymieszaj z pudrem i - w wersji dla dorosłych - wiśniówką. Odstaw do lodówki. Schłodzoną masę truskawkową nabieraj łyżką maczaną we wrzątku, ułóż na talerzykach i obłóż truskawkami macerowanymi w alkoholu. Udekoruj deser listkami mięty.

Nasza rada:
Do każdej porcji deseru możesz dołożyć po kulce waniliowych lodów.

Przygotowanie: 20 min
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?